Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea în casă nouă

Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea în casă nouă

Sunt persoane care îşi doresc case, maşini sau să facă carieră şi sunt, din fericire, oameni care „ard” pentru cultură: organizează expoziţii itinerante, pun în scenă spectacole apreciate la mari festivaluri din lume sau se dedică deschiderii unui nou teatru. Adrian Roman, directorul Teatrului „Anton Pann”, face parte din ultima categorie. Şi-a dorit un teatru nou în care actorii şi publicul să se simtă importanţi şi respectaţi. Ani buni, s-a încăpăţânat să creadă că acest lucru este realizabil şi aşa a fost. Astfel, într-o perioadă în care criza financiară se resimte din ce în ce mai tare, la Râmnicu Vâlcea s-a construit un teatru nou, dotat cu aparatură tehnică de ultimă oră. Au fost necesari douăzeci de ani pentru a se realiza acest lucru, timp în care teatrul a funcţionat în Casa de Cultură a Sindicatelor.

Teatul „Anton Pann” a luat fiinţă ca instituţie profesionistă în anul 1990, dar este continuatorul unei tradiţii locale vechi de peste un secol. Primul director al teatrului a fost Goange Marinescu, un personaj foarte iubit de către localnici. El a fost cel care a invitat la Râmnicu Vâlcea regizori importanţi precum Silviu Purcărete, Dan Micu sau Alexandru Dabija. Actualul director, aflat la conducere de nouă ani, a fost studentul lui Dan Micu.

Necesitatea de a construi un spaţiu propriu a devenit din ce în ce mai stringentă pe măsură ce sala de la Casa de Cultură a Sindicatelor a trebuit cedată şi pentru alte evenimente colaterale. Din fericire, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, de care teatrul aparţine, a înţeles necesitatea construirii unui sediu propriu şi a suportat cheltuielile de construcţie şi dotare.

Acest lucru este cu atât mai mult de apreciat, cu cât este vorba de un oraş cu o sută douăzeci de mii de locuitori, care mai are încă un teatru şi o filarmonică.

Noul Teatru „Anton Pann” este o clădire modernă, construită din sticlă şi lemn, cu două săli: una de două sute de locuri şi una, studio, care poate primi până la o sută de spectatori. Odată cu noua clădire, directorul Adrian Roman îşi propune să „împrospăteze” şi repertoriul teatrului cu un program variat, cu texte consacrate şi producţii experimentale.

Inaugurarea noului sediu a avut loc pe 25 septembrie, în prezenţa oficialităţor locale şi a invitaţilor din Craiova şi Bucureşti. Cu această ocazie, domnii Dinu Cernescu şi Emil Boroghină şi-au exprimat intenţia de a colabora cu Teatrul „Anton Pann” atât pentru spectacolele Teatrului din Craiova, cât şi pentru găzduirea unora dintre reprezentaţiile din cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare.

Seara de deschidere a stat sub semnul muzicii şi teatrului: a cântat mai întâi formaţia de muzică veche Trei parale, care a „încălzit” publicul pentru premiera spectacolului Doctor fără voie de Molière, regizat de Andrei Cozub.

În cea de a doua seară, a fost rândul domnului Radu Beligan să păşească pe scena Teatrului „Anton Pann”. Confesiuni despre viaţă şi artă, un spectacol de două ore al cărui singur protagonist este Radu Beligan, i-a ţinut pe spectatorii vâlceni cu sufletul la gură. La final, mulţi dintre ei au plecat înlăcrimaţi, conştienţi fiind că au asistat la un moment excepţional. Astfel, prezenţa domnului Radu Beligan, unul dintre cei mai importanţi oameni de teatru în viaţă, a fost ca un fel legiferare a acestui act cultural, atât de important pentru Teatrul „Anton Pann”.

Tot pentru a sărbători noul sediu, a fost invitat de la Teatrul Bulandra spectacolul Sorry de Alexandr Galin, regia: Yuriy Kordonskiy, cu Mariana Mihuţ şi Ion Caramitru. Cei doi mari actori au jucat la Râmnicu Vâlcea pe 16 octombrie.

Deşi construirea unui teatru cere timp şi răbdare, sperăm ca exemplul teatrului din Râmnicu Vâlcea şi al celui din Târgu Jiu să fie urmată şi de alte instiuţii care se luptă încă cu lipsa unor spaţii adecvate pentru repetiţii şi spectacole.

 

Mirela SANDU

 

Articol postat pe 25 octombrie 2009