Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Ingmar Bergman prin ochii lui Andrei Şerban, la Teatrul Maghiar din Cluj

Ingmar Bergman prin ochii lui Andrei Şerban, la Teatrul Maghiar din Cluj

Va fi, fără îndoială, unul dintre evenimentele stagiunii: la noua Sală Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Andrei Şerban pune în scenă Strigăte şi şoapte după capodopera cu inflexiuni autobiografice a lui Ingmar Bergman, unul dintre scenariile-filmele cele mai frecventate în ultimii ani de regizorii de teatru europeni.

Adaptarea e semnată, pentru spectacolul de la Cluj, de Andrei Şerban şi Daniela Dima. Din distribuţie fac parte: Bogdán Zsolt, Pethő Anikó, Kató Emőke, Kézdi Imola, Varga Csilla, Albert Csilla. Decorul şi costumele: Carmancita Brojboiu. Dramaturgia: Kovács Kinga, asistată de Biró Eszter. Premiera anunţată pentru 24 ianuarie, la ora 19, este precedată, după deja cunoscuta practică a regizorului, de o serie de repetiţii generale cu public, programate între 20 şi 23 ianuarie.

Din comunicatul de presă al TMSC:

„O nouă, deosebită experienţă teatrală: spectacolul de o atmosferă intimă va avea loc în noua sală studio, capacitatea sălii fiind de numai 75 de locuri. (...)

O particularitate a spectacolului este faptul că pe scenă apare figura regizorului Ingmar Bergman, în consecinţă avem o perspectivă interioară asupra repetiţiilor dinaintea filmărilor, adeseori întrerupte de instrucţiuni venite din partea lui Bergman şi de întrebările actorilor. „Bergman repeta cu actriţele sale înaintea filmărilor. Încercăm să descoperim cum a început acest proiect. Să ne imaginăm cum ficţiunea filmului devine realitate, să încercăm să pătrundem în misterul creaţiei unuia dintre cei mai mari regizori, lucrând  intim cu patru actriţe de excepţie.” – declară regizorul Andrei Şerban. (...)

Sunteţi invitaţi la o experienţă unică: e posibil ca repetiţiile să se oprească pentru câteva momente, ca regizorul să dea instrucţii actorilor, circumstanţă ce reflectă chiar situaţia de bază a spectacolului. Vă invităm deci să fiţi martorii unei munci de laborator, la „work in progress-ul unui work in progress”.”