Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Gianina Cărbunariu scrie pentru Volkstheater

Celebra instituţie teatrală vieneză a lansat mai multor tineri dramaturgi din Europa Centrală şi de Est, pe care i-a descoperit în cadrul festivalului din seria Cei mai buni din est! (Die Besten aus dem Osten!), precum şi unor tineri autori austrieci, câteva întrebări care pun în discuţie harta politică a noii Europe, aşa cum se naşte ea în minţile locuitorilor şi emigranţilor săi. Toate aceste reflecţii, demontând ori dimpotrivă, confirmând marele miraj al libertăţii şi bunăstării – GO WEST? e de altfel şi titlul programului –, vor fi prezentate în premieră absolută pe 12 şi 13 martie 2010, la cinematograful Bellaria. Tineri regizori şi regizoare, împreună cu trupa  de actori de la Volkstheater, vor pune în scenă piese de Gianina Carbunariu (RO), Sandra Gugic (A), Jelena Kovacic şi Anica Tomic (HR), Jelena Mijovic (SRB), Julya Rabinowich (A), Inga Rozentale (LV), Simona Semenic (SLO), Michal Walczak (PL), Márk-Petér Vargha (HU).

Iată, mai jos, în traducerea Irinei Wolf, argumentul acestui microfestival, postat pe site-ul companiei:

 

Pe harta politică, Europa este în formare. Oare are loc aceasta şi în capetele noastre? Gândim într-adevăr european? Şi suntem într-adevăr atât de deschişi pe cât o dorim?

Privind la istoria Vienei, vedem că acest oraş a constituit dintotdeauna o răspântie pentru oameni din cele mai diferite culturi şi religii – şi este încă şi acum mai mult decât oricând o răspântie. Viena există pentru toţi – chiar dacă afişele din oraş arată altceva. Mulţi vin, unii pleacă, alţii rămân.

În noul nostru proiect Go West? ne punem întrebarea „de ce“. Care sunt motivele mişcării, mecanismele migraţiei şi consecinţele ei? Spre vest. Către noi. Ce înseamnă de fapt „vestul"? Este aceasta o noţiune geografică sau politică? Un clişeu? Oare am depăşit într-adevăr acum, în cadrul Uniunii Europene, vechea relaţie est-vest? Sau tocmai trasăm noi graniţe?

În urma festivalului din seria Cei mai buni din est! (Die Besten aus dem Osten!) am cunoscut mulţi interesanţi tineri autori şi autoare din Europa Centrală şi de Est. Pe aceştia, dar şi pe autorii tineri austrieci, i-am invitat să se ocupe de întrebările de mai sus.