Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

„O farsă a domnului Galcerán” de Ct. Paraschivescu (Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Braşov – „Metoda G” de Jordi Galcerán)

Metoda lui Galcerán se înscrie în această nouă percepţie impusă de postmodernitate şi, aş apropia‑o, prin context, de lucrarea altui catalan, Sergi Belbel, După ploaie, localizată pe terasa unu zgârie‑nori, cu personalul unei firme de administraţie financiară. În cazul nostru, e vorba de firma unei mari corporaţii care scoate la concurs un post de director financiar. Şi urmăreşte, cvasiriguros, „metoda” prin care reprezentanţii firmei evaluează capacitatea pretendentului înscris la interviu pentru acest post, felul şi sensul investigaţiei. Cât e de autentică şi conformă cu practica această metodă, nu ştim şi nu‑l interesează pe dramaturg. El parodiază împrejurarea şi îi răstoarnă în glumă perspectiva. (…)

N‑ai spune că e scrisă cu cine ştie ce înzestrare compoziţională şi desen portretistic mai generos. E un fapt de viaţă tratat frust şi dacă atinge în expunere zone ale cinismului, o face cu măsură logică. Regizorul Cristian Dumitru nu s‑a lăsat atras de tentaţiile jocului mărturisit de autor, de altfel nici cine ştie ce fructificat în text, ci l‑a transpus scenic cu moderaţie, cursiv şi gradat, menţinând interesul constant de‑a lungul desfăşurării dialogurilor. Cu interpreţi elocvenţi în ipostazele încredinţate – concentrat Gabriel Costea (Fernando), volubil Marius Cisar (Enrique), cu sclipiri şirete Demis Muraru (Carlos), autoritară Mirela Borş (Mercedes). O felie de viaţă care devine proprie şi firmelor noastre – dar nu chiar aşa...

 

(…)