Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

„Gogol şi nebunia normalităţii” de Ioana Ieronim („Însemnările unui nebun”, după Gogol – ARCUB, Bucureşti)

(…)

Este mult umor, umor amar, umor negru în piesă, dar spectacolul îşi îngăduie – mai mult, poate, decât Gogol însuşi – să privească în faţă, ca printr-o cuprinzătoare lacrimă, suferinţa uriaşă a omului, sacrificiul pentru libertatea de a nu renunţa la propria individualitate, la propriul vis. De unde întreaga piesă pare a se fi petrecut într-un spaţiu claustrat şi controlat (ştim bine, noi, românii, despre asta), finalul vine cu imaginea zborului în peisajul vast, deschis în spaţiu şi timp, al ţării – al unei Rusii atemporale. „Au fost“ – într-adevăr, cum comentează Marius Manole acest aspect al rolului său – „mulţi oameni în închisori mai liberi decât cei în libertate.“

În timp ce Poprişcin, în interpretarea actorului, revarsă asupra noastră, pe întregul parcurs al spectacolului, un adevărat corn al abundenţei de nuanţe, sunetul viorii lui Alexander Balanescu este de o natură minimalistă, cu o expresivitate a mijloacelor în care se recunoaşte maestrul acestui tip de muzică. Este o direcţie creatoare semnificativă în care el a lucrat, colaborând cu atât de renumitul Philip Gass, şi nu numai.

(…)