Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Proză scurtă Camil PETRESCU

Coperta Proză scurtă
  • Nr. pagini: 294
  • Anul apariţiei: 2007
  • Preț: 25 lei

În afară de o ediţie incompletă, acest texte n-au mai fost oferite publicului în ultimii patruzeci de ani. Unele dintre ele reprezintă materia primă de la care au plecat primele două romane ale lui Camil Petrescu, altele aduc doar personaje care sunt prezente în acestea, completând imaginea asupră-le, şi, în general, conţin multe elemente filosofice, ce lămuresc date şi atitudini din existenţa autorului.
Nuvelele au fost scrise între 1919 şi 1943, cea din urmă, Moartea pescăruşului, fiind considerată de George Călinescu, la data apariţiei, una dintre cele mai bune nuvele din literatura română. Oricum, aceste texte valoroase sunt foarte puţin cunoscute şi ele împlinesc în mod necesar imaginea lui Camil Petrescu – dramaturg, romancier şi teoretician al „doctrinei substanţei”.

Volum editat cu sprijinul AFCN,/p>