Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Studii despre Avram Goldfaden și Aurel Ion Maican la Festivalul Național de Teatru

Studii despre Avram Goldfaden și Aurel Ion Maican la Festivalul Național de Teatru

Festivalul Național de Teatru și Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – Revista „Teatrul azi” au onoarea să vă invite joi, 1 noiembrie, ora 16.00, la Fundația Löwendal (Pța Gh. Cantacuzino 1), la lansarea volumelor „AVRAM GOLDFADEN  și teatrul ca identitate” de Anca Mocanu și „Un regizor uitat: AUREL ION MAICAN” de Vera Molea.

Publicat în seria „Galeria teatrului românesc” a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, „AVRAM GOLDFADEN  și teatrul ca identitate” este un studiu monografic despre cel care a fondat, în anul 1876, primul teatru de limbă idiş din lume, în Grădina de vară „Pomul Verde” de la Iași. O contribuție necesară despre o personalitate revendicată și de cultura română și, cu toate acestea, până acum, prea puțin cunoscută publicului românesc. Tânăra cercetătoare Anca Mocanu argumentează ideea că Avram Goldfaden a făcut din teatrul evreiesc o formă esenţială de existenţă culturală, deseori cultural–religioasă, o emblemă a identităţii evreilor în exil, dar și un moment extrem de important al istoriei teatrului din țara noastră. (Carte tipărită cu sprijinul AFCN și al UNITER)

Prezintă: Maia MORGENSTERN, actriță, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, Myra IOSIF, critic de teatru, și Florica ICHIM, redactor-șef al revistei Teatrul azi, președinta Fundației Culturale „Camil Petrescu”.

Participă Excelența Sa, Domnul Dan BEN-ELIEZER, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statului Israel la București. 

**

Publicat în seria „Galeria teatrului românesc” a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, volumul „Un regizor uitat: AUREL ION MAICAN”  își propune să repare o gravă lacună a cercetării teatrologice româneşti. Făcând apel la documente inedite, la mărturii orale şi arhive particulare, concentrându-şi analiza asupra unor perioade sau spaţii mai puţin accesibile istoricilor noştri de teatru înainte de ’89 (precum Teatrele din Odesa sau Cernăuţi din perioada interbelică), autoarea certifică faptul că Aurel Ion Maican (1893–1952) poate fi socotit primul regizor modern al teatrului românesc, activitatea scenică, demersul teoretic şi publicistic al acestuia fiind strâns legate de mişcarea de teatralizare a teatrului afirmată în Europa în primele decenii ale secolului trecut, iar la noi începând cu anii ’20. (Carte tipărită cu sprijinul UNITER)

Prezintă: Ion CAZABAN, critic și istoric de teatru, și Florica ICHIM, redactor-șef al revistei Teatrul azi, președinta Fundației Culturale „Camil Petrescu”.

**

Vă așteptăm cu drag!

Galerie foto