Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Şi noi am fost... în Laboratorul lui Jerzy Grotowski

Şi noi am fost... în Laboratorul lui Jerzy Grotowski

Se împlinesc, în 2009, un deceniu de la moartea lui Jerzy Grotowski şi o jumătate de secol de la crearea Teatrului Laborator. UNESCO şi oamenii de teatru din întreaga lume celebrează Anul Grotowski, numeroase programe fiind în desfăşurare graţie colaborării dintre Institutul „Jerzy Grotowski” din Wrocław şi importante centre culturale din Polonia, SUA, Franţa, Italia, Spania sau Rusia.

 

Institutul Polonez din Bucureşti şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, cu sprijinul Festivalului Naţional de Teatru şi al Institutului „Jerzy Grotowski” din Wrocław, s-au  alăturat acestor iniţiative, organizând o zi în memoria marelui om de teatru polonez.

 

Evenimentele au avut loc miercuri, 4 noiembrie 2009, la Teatrul ACT din Bucureşti – un ecou al întâlnirii consacrate lui Jerzy Grotowski în decembrie 1998, în acelaşi spaţiu (abia inaugurat la acea dată), la iniţiativa eseistului George Banu şi a Academiei Experimentale a Teatrelor din Paris, întâlnire la care s-a aflat şi Zygmunt Molik, unul dintre actorii celebrului Teatru Laborator din Wrocław.

 

Şi de această dată, un public foarte numeros a fost interesat de colocviul excepţional ce a beneficiat de participarea profesorilor George Banu, Leszek Kolankiewicz şi Dariusz Kosiński, de cele trei lansări de carte ale Fundaţiei noastre (volumele fiind prezentate de Jarosław Godun, George Banu, Anca Măniuţiu, Florica Ichim), precum şi de proiecţia filmului documentar „Actorul total”. Amintire despre Ryszard Cieślak (1937–1990) (regia Krzysztof Domagalik, producţie a Televiziunii Poloneze, 1994).

 

Cele trei comunicări susţinute în cadrul colocviului vor fi publicate, în traducerea Andreei Dumitru şi a Sabrei Daici, în numărul din ianuarie – februarie 2010 al revistei Teatrul azi.

 

Prezentăm aici câteva dintre fotografiile realizate de Florin Biolan pentru Festivalul Naţional de Teatru, la Teatrul ACT, pe 4 noiembrie 2009.

 

 

Galerie foto