Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Revista „Teatrul azi” la Rotonda 13

Revista „Teatrul azi” la Rotonda 13

 

Anul 2009 se încheie cu un eveniment semnificativ pentru revista noastră. Pe 14 decembrie, la Rotonda 13 a Muzeului Literaturii din Bucureşti, critici din diferite generaţii, redactori şi colaboratori de ieri şi de azi ne-am întâlnit pentru prima dată cu gândul de a evoca cea mai longevivă publicaţie de teatru din România, înfiinţată de Camil Petrescu în 1956 (mărturia există on-line graţie strădaniilor doamnei Camelia Savu de la CIMEC http://revistateatrul.cimec.ro/1956/Nr.1.anul.I.aprilie.1956/imagepages/image1.html ).

Indiferent că s-a numit Teatrul sau Teatrul azi (imediat după ’89, când raţiuni economico-birocratice au cerut schimbarea numelui), revista a fost un reper de normalitate pentru breaslă şi pentru spectatori, o oglindă a scenei şi a vremurilor, un centru de referinţă al gândirii teoretice teatrale. Au fost la Muzeul Literaturii, cu evocări, întrebări şi opinii, Ion Cazaban, Maria (Miţa) Marin (în imagine sus, lângă Florica Ichim), Constantin Paraschivescu, Alice Georgescu, Ludmila Patlanjoglu, Mircea Ghiţulescu, Claudia şi Daria Dimiu, Viorica-Rozalia Matei, Ioana Ieronim, Liliana Alexandrescu, Mariana Ciolan, Ion Parhon, Maria Sârbu, Cristina Modreanu, Gina Şerbănescu, Oana Borş, Liana Ornea, Anca Mocanu, Oana Streza şi alţii. Ne-au scris cuvinte emoţionante, cu părere de rău că nu pot fi alături de noi, Vetuţa Pop, Mirella Nedelcu-Patureau şi Miruna Runcan. Ne-am simţit onoraţi că şi-au făcut timp să depene împreună cu noi amintiri despre oameni şi epoci: Adriana Grand (datorită căreia revista a căpătat amprentă vizuală, imediat după 1989, când redactor-şef era regretatul dramaturg Dumitru Solomon), Emil Boroghină şi Constantin Chiriac. Amfitrionii acestei întâlniri unice au fost Florica Ichim şi Ioan Cristescu. Ne-au acompaniat, tăcute, dar imposibil de ignorat, fotografiile de teatru ale lui Florin Biolan.

 

Imagini realizate de Florin Biolan la întâlnirea dedicată revistei Teatrul azi în cadrul „Rotondei 13”, la Muzeul Literaturii.

 

 

Galerie foto