Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Premiu pentru cel mai bun secretar literar

Premiu pentru cel mai bun secretar literar

 

 

Luni, 18 octombrie 2010, în deschiderea Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț, Fundația Culturală „Camil Petrescu”, sprijinită material de Fundația Culturală „Ion Coman”, a acordat Premiul pentru cel mai bun secretar literar tinerei care, cu inteligență, pasiune și o remarcabilă eficiență, îndeplinește această funcție la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – Gențiana Ionescu. 

Premiul constă într-o gravură semnată de artistul plastic Mircea Nechita și cărți de specialitate.

 

Născută la Ploiești, pe 7 martie 1982, Gențiana Ionescu a absolvit în 2005 Facultatea de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este, din 2006, secretar literar al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț și tot de atunci, coordonator artistic al Festivalului de Teatru organizat aici. În perioada 2004–2006, a jucat rolul de mediator cultural pentru Asociația „Vector” din Iași.

 

 

Tot în deschiderea Festivalului de la Piatra Neamț, Fundația Culturală „Camil Petrescu” a lansat volumul semnat de Miruna Runcan Habarnam în orașul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija (însoțit de un interviu realizat de Olivia Grecea). Cartea a fost publicată de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” și Editura Limes cu sprijinul UNITER, al Teatrului Odeon și al Teatrului Municipal din Turda. 

Bizuindu-se pe o amiciție de durată și pe admirația pe care o poartă creatorului de teatru, criticul Miruna Runcan reînnoadă firul interviului din volumul Cinci divane ad-hoc (conceput și publicat în 1994, împreună cu C. C. Buricea-Mlinarcic) și repară astfel o nedreaptă absență: Habarnam în orașul teatrului nu e doar prima carte despre „universul spectacolelor lui Alexandru Dabija”, ci și o călătorie temerară, plină de suspans, dincolo de tărâmul evidenței și al inefabilului.

Nimic mai firesc decât lansarea acestui volum-eveniment la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, acolo unde, în 1976, montând Răfuiala de Ph. Massinger, Alexandru Dabija atrăgea pentru prima dată atenția asupra calităților sale regizorale. Au prezentat volumul: autoarea Miruna Runcan, editoarea Florica Ichim și actorul Liviu Timuș, directorul Festivalului. A vorbit despre eroul cărții scenograful Dragoș Buhagiar.

Pentru o prezentare detaliată a volumului: http://www.teatrul-azi.ro/galeria-teatrului-romanesc/habarnam-orasul-teatrului-universul-spectacolelor-lui-alexandru-dabija

Legende foto:

1. Gențiana Ionescu, Florica Ichim, Andreea Dumitru și Liviu Timuș pe scena Teatrului Tineretului Piatra Neamț, la decernarea Premiului pentru cel mai bun secretar literar (foto: Florin Biolan)

 

2. Miruna Runcan, autoarea volumului Habarnam în orașul teatrului (foto: Florin Biolan) 

 

Galerie foto