Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Meyerhold – „Despre teatru”, în româneşte după aproape un secol

Meyerhold – „Despre teatru”, în româneşte după aproape un secol

 

Sâmbătă, 29 octombrie 2011, ora 17.30, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional

(înainte de spectacolul Trei surori de A. P. Cehov, regia Andrei Şerban, Teatrul Naţional din Budapesta)

Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi”

lansează, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, volumul

 

V. E. MEYERHOLD – Despre teatru

Traducere, postfaţă şi note de Sorina Bălănescu

Prezintă: Florica Ichim şi Mirella Nedelcu-Patureau

Volum editat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al UNITER

 

Frecvent citată, (mai) rar citită (în traduceri), cartea lui Meyerhold, tipărită în anul 1913, la Sankt-Petersburg, îşi aşteaptă de multă vreme versiunea românească. Alături de eseurile lui Adolphe Appia, Edward Gordon Craig şi de caietele de regie ale lui K. S. Stanislavski, această culegere de articole nu poate lipsi dintre lecturile oamenilor de teatru, de la noi şi de aiurea, care îşi respectă statutul profesiei. Volumul sintetizează meditaţiile unuia dintre cei mai mari regizori şi creatori de şcoală din secolul XX pe seama spectacolelor proprii create în perioada 1905–1912, montări marcate de fascinaţia simbolismului şi a reteatralizării teatrului prin apelul la prosceniu şi mască.

 

„Subordonarea efortului regizoral unei singure idei – aceea de stilizare pictural-muzicală – merita a fi cunoscută – acesta este rostul cărţii din 1913. În apărarea principiului deja experimentat în multele spectacole, Meyerhold aduce o definiţie memorabilă a stilizării şi, de aici pornind, a convenţiei, care începe cu o negaţie (de altminteri, în tot ce va încerca pe scenă şi va argumenta cu uneltele scrisului, Meyerhold începe cu o negaţie).

[...] O experienţă regizorală covârşitoare prin profunzimea şi îndrăzneala opiniilor şi a analizelor, o imaginaţie luxuriantă, un spirit critic veşnic la pândă, în căutare de oponenţi, fraza de o expresivitate remarcabilă, cutezanţa şi neliniştea căutărilor creatoare rămân aşternute în crâmpeie ale cărţii, intitulate provocator, prin modestie: Despre teatru.” (Sorina Bălănescu)

***

Începând cu 28 octombrie, volumul V. E. Meyerhold – Despre teatru, revista Teatrul azi şi numeroase alte titluri editate de Fundaţia Culturală “Camil Petrescu” se vor găsi la toate standurile organizate în cadrul FNT (Teatrul Bulandra – ambele săli, TNB – sala Mare şi sala Atelier, Teatrul Odeon – Sala Mare, Teatrul de Comedie – Sala Mare, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Mic), precum şi la sediul UNITER.

De asemenea, puteţi comanda on-line volumul V. E. Meyerhold – Despre teatru la adresa http://www.teatrul-azi.ro/mari-regizori-ai-lumii/despre-teatru.