Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

A fost... seara dedicată avangardei ruse, la Teatrul Odeon

A fost... seara dedicată avangardei ruse, la Teatrul Odeon

 

Aproape 200 de spectatori (oricum, mult peste capacitatea obişnuită a Sălii Studio din subsolul Teatrului Odeon) au ţinut să asiste joi, 7 aprilie 2011, la seara avangardei ruse, unde Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi” a lansat “Avangarda rusă – Dramaturgie”, în prezenţa antologatorului, scriitorul şi traducătorul basarabean Leo Butnaru, iar regizorul Alexandru Tocilescu a pregătit o lectură cu "Vânătoarea de rinoceri" de N. Gumiliov, un moment de o neînchipuită frenezie ludică, susţinut cu brio de actorii teatrului şi de un tânăr muzician al cărui nume (din păcate) nu l-am aflat încă.

O sală întreagă şi-a ţinut apoi răsuflarea urmărind filmul mut "Domnişoara şi huliganul" (1918), în care pot fi văzuţi foarte tânărul V. Maiakovski şi iubita sa Lili Brik.

Fotografiile din subsolul acestei pagini sunt realizate de Florin Biolan.

  

 

 

Comunicatul de presă 

Teatrul ODEON şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi”

au onoarea să vă invite

joi, 7 aprilie 2011, ora 20.30,

în Sala Studio a Teatrului Odeon,

la lansarea volumului

Avangarda rusă – Dramaturgie

antologie (selecţie, traducere, prefaţă şi note)

 de Leo Butnaru

… prilej pentru o seară dedicată acestei mişcări artistice novatoare şi iconoclaste, pe care o va modera regizorul Alexandru TOCILESCU,

subtil cunoscător al fenomenului.

Scriitorul şi traducătorul Leo BUTNARU ne va onora, de asemenea, cu prezenţa sa.

Actorii

Gelu Niţu, Petrică Nicolae, Ioan Batinaş,

Carmen Tănase, Jeanine Stavarache, Paula Niculiţă

 şi Mircea Constantinescu

vor citi piesa

Vânătoarea de rinoceri de Nikolai Gumiliov.

Regia: Alexandru Tocilescu.

Scenografia: Corina Grămoşteanu. 

  După spectacolul-lectură va fi proiectat filmul

Domnişoara şi huliganul (1918), scris şi interpretat de Vladimir Maiakovski,

(regia Evgheni Slavinski).

 

Intrarea este liberă. 

***

Antologia Avangarda rusă – Dramaturgie apare în seria „Eu, tu, el.... şi Istoria“, coordonată de Florica Ichim la Editura Fundaţiei Culturale “Camil Petrescu”. Volumul include texte scrise în primele trei decenii ale secolului trecut de Nikolai Gumiliov, Aleksandr Vvedenski, Daniil Harms, Igor Terentiev (toţi – jertfe ale terorii staliniste), Velimir Hlebnikov, Igor Bahterev şi Vladimir Maiakovski. Pentru o înţelegere mai bună a specificului avangardismului rus, un grupaj de manifeste şi texte programatice completează piesele antologate. Dosarul de imagini de la sfârşitul volumului familiarizează cititorul cu activitatea scenică a autorilor şi cu destinul lor încheiat atât de abrupt în anii represiunilor politice dirijate de Stalin.

Născut în Republica Moldova, poetul, prozatorul şi traducătorul Leo Butnaru este o voce remarcabilă a spaţiului literar românesc de azi. A publicat până acum mai multe volume dedicate (neo)avangardelor din spaţiul est-european (îndeosebi rus şi ucrainean), tălmăcind cu expresivitatea unui creator autentic proză, poeme şi piese de teatru.

***

 Născut în Kronştad, lângă Petersburg, Nikolai Gumiliov (188–1921) este unul dintre protagoniştii primelor etape ale avangardismului rus, reprezentant al akmeismului (de la grecescul akme – punct, nivel înalt, superior). A contribuit la elaborarea şi afirmarea noii dramaturgii, reprezentând primele însemne estetice ale tendinţelor epocii. În august 1921 a fost arestat şi executat pentru activitate contrarevoluţionară. Reabilitat post-mortem în 1991.

Născut în Gruzia, Vladimir Maiakovski (1893–1930) – creator cu adevărat atins de geniu în multiplele sale ipostaze: poet, pictor, actor, dramaturg, teoretician, scenarist – este şi fondatorul futurismului (mai exact, al cubo-futurismului) în arta rusă. A debutat publicistic cu două poeme în almanahul O palmă dată gustului public (1912). Celebru pentru piesele de teatru precum Misteriul buf, Ploşniţa şi Baia, figurează în antologia semnată de Leo Butnaru cu (tragedia) Vladimir Maiakovski (scrisă şi reprezentată în 1913 la Sankt-Petersburg).

 

Galerie foto