Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Eveniment consacrat scenografului DAN NEMŢEANU

Eveniment consacrat scenografului DAN NEMŢEANU

Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi” şi Fundaţia Löwendal

vă invită, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru,

vineri, 4 noiembrie 2011, ora 15, la sediul Fundaţiei Löwendal (Pţa Gh. Cantacuzino nr. 1)

la lansarea volumului

Dan Nemţeanu şi viziunea sa scenografică de Ion Cazaban

şi la vernisajul expoziţiei

Printre cărţi, printre culori

a artistului plastic Dan Nemţeanu

Prezintă: criticul de teatru Adrian Mihalache, scenograful şi regizorul Ion Truică şi autorul volumului, istoricul şi criticul de teatru Ion Cazaban.

În deschidere va fi prezentat un scurt film cu mărturii inedite despre pictorul şi scenograful George Löwendal, mărturii aparţinând foştilor săi studenţi: Dan Nemţeanu, Sanda Niţescu, Ariana Nicodim, Leontina Mailatescu, Nae Săftoiu, Sabin Bălaşa.

Neputând lua parte la eveniment, Dan Nemţeanu, aflat la Malmö (Suedia), va intra într-un dialog telefonic cu publicul expoziţiei sale.

 

Volumul, editat cu sprijinul UNITER, apare în colecţia de monografii „Galeria teatrului românesc” editată de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” şi constituie portretul unuia dintre cei mai importanţi scenografi afirmaţi în ultimele decenii, totodată un excelent grafician şi pictor. Remarcat încă din pleiada scenografică a reteatralizării, Dan Nemţeanu a semnat, până la stabilirea sa în Suedia (1975), decorurile şi costumele la peste 80 de spectacole. Lui i se datorează scenografia primelor montări naţionale ale unor piese de Bertolt Brecht (Cercul de cretă caucazian, Dispariţia lui Galy Gay) şi Eugen Ionescu (Rinocerii, Scaunele, Ucigaş fără simbrie). Activează în Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia. A fost profesor de scenografie în SUA, la Iowa University. I-au fost dedicate expoziţii de scenografie în ţară şi în străinătate, iar în 2009 i s-a acordat Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Bogat ilustrată, cartea cuprinde o „autobiografie de artist”, de la intervalul formării („în umbra” lui W. Siegfried şi a lui Toni Gheorghiu) până la perioada de 15 ani petrecută la Teatrul de Comedie şi colaborarea strânsă, la un şir de spectacole memorabile, cu Lucian Giurchescu (continuată pe scene scandinave), un studiu critic, precum şi o serie de mărturii ale celor care l-au cunoscut şi cu care a lucrat în Suedia şi SUA.

Galerie foto