Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Dramaturgi de azi la Odeon 5: spectacol-lectură cu CLOACA de Maria Goos, în prezența autoarei

Dramaturgi de azi la Odeon 5: spectacol-lectură cu CLOACA de Maria Goos, în prezența autoarei

Teatrul Odeon și Fundația Culturală „Camil Petrescu” vă invită

luni, 23 noiembrie, ora 19, la Teatrul Odeon

la spectacolul-lectură cu unul dintre cele mai apreciate texte neerlandeze contemporane

CLOACA de Maria Goos

Traducerea: Liliana Alexandrescu

Cu: Mircea Constantinescu, Mugur Arvunescu, Marian Ghenea, Dan Bădărău și Rada Ixari

Regia: Cristian Dumitru

Participă dramaturgul Maria GOOS și cunoscutul actor Peter BLOK, interpretul unuia dintre rolurile principale atât la premiera absolută a piesei, cât și în filmul realizat după scenariul autoarei.

După lectură, vor avea loc discuții cu publicul și vor fi proiectate secvențe din filmul Cloaca (producție 2003, regia: Willem van de Sande Bakhuyzen). Întâlnirea va fi moderată de Liliana Alexandrescu.

Un eveniment realizat cu sprijinul Institutului de Teatru din Amsterdam (Theater Instituut Nederland / TIN)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

MARIA GOOS s-a născut în 1956. A absolvit cursurile de dramaturgie ale Academiei de Artă Dramatică din Maastricht în 1982. Își începe cariera ca regizoare, montându-și majoritatea textelor proprii. Înființează și conduce propria sa companie teatrală, De Kompaan. Cunoaște succesul ca scenaristă a multipremiatelor seriale de televiziune Pleidooi [Pledoarie] (1991–1994) şi Oud Geld [Fecior de bani gata] (1995–1997). Întorcându-se la teatru, scrie pentru Compania Het Toneel Speelt piesa Familie [Rude] (1999), remarcabil primită de public și de critică. Un an mai târziu, o adaptează pentru televiziune. Regia este semnată de Willem van de Sande Bakhuyzen, cu care va colabora până la moartea acestuia, în 2005. Filmul obține Marele Premiu (Gouden Kalf) și Premiul Criticii la Festivalul de Film Neerlandez de la Utrecht (2001). La Teatrul Bellevue / Nieuwe de la Mar din Amsterdam, Maria Goos pune în scenă Nu Even Niet [Nu chiar acum!] (2001), povestea unui cvartet de prieteni, continuată, în 2003, cu Nu Even Wel [Acum da!], versiunea… feminină a istoriilor de viață imaginate în prima parte. Amândouă se bucură de un succes uriaș. În același timp, scrie și regizează cele 13 microepisoade (de 8 minute) ale filmului de televiziune Lieve Mensen [Oameni cumsecade], care îl are în distribuție pe Peter Blok, partenerul său de viață. Cotidianul De Volkskrant  îi publică un foileton sub formă de epistolar, care stă la baza lungmetrajului Leef! [Trăiește!], filmat în 2004 și premiat doi ani mai târziu. Tot în 2004, Maria Goos și Marcel Musters concep și interpretează Smoeder, proiect autobiografic în care fiecare evocă, într-o formulă narativă, viața mamei sale (coproducție Mugmetdegoudentand și Teatrul Nieuwe de la Mar / Bellevue). Întâmpinată cu mult interes este și piesa în patru părți De Geschiedenis van de Familie Avenier [Istoria familiei Avenier] – saga unei familii de condiție mijlocie, urmărită de-a lungul mai multor generații –, montată în perioada 2007–2008 la Het Toneel Speelt. De-a lungul carierei, Maria Goos a primit cele mai importante distincții atât pentru scenariile sale (Lira Script Award, în 2001, și De Gouden Ganzenveer, în 2005), cât și pentru piesele sale de teatru. În 2008, i-a fost decernat prestigiosul Edmund Hustinxprijs, premiu acordat, la fiecare doi ani, unui dramaturg flamand ori neerlandez.

CLOACA (2002), cea mai cunoscută piesă a Mariei Goos, a avut premiera la Het Toneel Speelt, devenind un hit al stagiunii 2002–2003. Autoarea semnează și adaptarea pentru televiziune. Filmul realizat cu aceiași interpreți (Pierre Bokma, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat și Jaap Spijkers) și același regizor (Willem van de Sande Bakhuyzen), cucerește Premiul Publicului și un Premiu Special al Juriului la Festivalul Filmului Neerlandez din 2003. Un an mai târziu, obține și Premiul Academiei pentru cel mai bun film de televiziune. Ulterior, este lansat pe marile ecrane și transpus pe DVD. În septembrie 2004, Old Vic Theatre din Londra, recent renovat, şi-a deschis stagiunea inaugurală cu Cloaca, în regia lui Kevin Spacey. Piesa este reprezentată ulterior în Germania, Elveția, Austria și Spania (cu titlul Baraka). În 2009, premiera Teatrului Metropolitan din Buenos Aires (Argentina) obține Premiul Asociației Criticilor de Teatru și este recompensată la majoritatea categoriilor: text, interpretare, regie și spectacol.

Synopsis Cloaca

O comedie neagră despre reîntâlnirea a patru prieteni ajunși la vârsta maturității. Radiografia unui moment de criză, când devine limpede că amiciția de odinioară nu mai poate concura cu pretenția fiecăruia de a fi reușit în viață.

„Cel mai faimos grup de prieteni din teatrul neerlandez”

Maria Goos, actorii Peter Blok, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat şi regizorul Willem van de Sande Bakhuyzen s-au cunoscut în timpul studenției, la Academia de Teatru din Maastricht, pe care au absolvit-o la începutul anilor 80. Deși, mai târziu, au ales să trăiască în Amsterdam, fiecare a mers pe un alt drum profesional. Într-un fel, așa cum recunoaște și autoarea, se poate spune că relația lor de prietenie este imortalizată în Cloaca. Maria Goos și Peter Blok au început să lucreze în studioul de teatru Centrum, el ca actor, iar ea ca regizoare și dramaturg. Blok şi Scholten van Aschat au jucat pentru prima dată împreună în 1995, iar cu Bokma s-au întâlnit pe scenă grație piesei Cloaca.

Foto: Bonnita Postma