Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Cărțile toamnei la Editura Fundației Culturale „Camil Petrescu”

Rând pe rând, vor apărea, în prima parte a stagiunii 2012-2013, următoarele cinci titluri:

 

  • În „Galeria teatrului românesc”:

Avram Goldfaden și teatrul ca identitate de Anca Mocanu

Studiu monografic despre cel care a fondat, în anul 1876, primul teatru de limbă idiş din lume, în grădina „Pomul Verde” de la Iași. O monografie necesară despre o personalitate revendicată și de cultura română, cu toate acestea, până acum, prea puțin cunoscută la noi. Tânăra cercetătoare Anca Mocanu susține ideea că Avram Goldfaden a făcut din teatrul evreiesc o formă esenţială de existenţă culturală, deseori cultural–religioasă, o emblemă a identităţii evreilor în exil, dar și un moment extrem de important al istoriei scenei românești.

 

  • În seria „Eseuri, cronici, însemnări teatrale”:

Scena românească și expresionismul de Ion Cazaban

Cum a fost receptat, teoretic și publicistic, cum s-a manifestat, practic, expresionismul teatral pe scena românească (de la dramaturgie la spectacol)? Autorul demonstrează că, deși nu s-a manifestat într-o formă „pură“, acest curent a exercitat, totuși, o influenţă incontestabilă, cu toate că subestimată: de la primele ecouri datorate actriţei Marioara Voiculescu, apoi realizatorului german Karl Heinz Martin, trecând,  în  anii ’20–’30, prin tentativele actriţei Dida Solomon sau prin disponibilitatea creatoare a regizorilor Soare Z. Soare, V. Bumbeşti, V. I. Popa, I. Sternberg, A. I. Maican, Ion Sava, Ion Olteanu, a scenografilor G. Löwendal şi Th. Kiriacoff, ajungând la Lucian Blaga și Ion Sava, criticul duce analiza în contemporaneitate, oprindu-se la spectacolele realizate de Horea Popescu, A. Manea, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion și chiar Silviu Purcărete.

 

Privirea în abis. Eseuri despre scenografie de Arnold Aronson

Traducere de Ioana Ieronim

Pentru Arnold Aronson, teoretician de notorietate mondială, istoric de teatru şi profesor la Columbia University School of the Arts, comisar general al Cvadrienalei de Scenografie de la Praga în 2007, teatrul este o artă esențialmente vizuală. În eseurile sale (University of Michigan Press, 2005), Aronson interoghează conceptele fundamentale ale  scenografiei, incluzând design-ul postmodern şi recursul la noile media în teatru, descifrează opera unora dintre cei mai importanţi artiști ai lumii (Richard Foreman, George Tsypin) și analizează soluţiile scenografice înscrise în textele unor dramaturgi provocatori precum Cehov sau Tony Kushner.

 

  • În seria „Dramaturgi de azi”

Teatru ungar contemporan, antologie de Anna Scarlat

 

Volumul cuprinde patru piese scrise între anii 1999–2010 de importanți dramaturgi ai unui spațiu teatral cu care scena românească are certe afinități: György Spiró, Csaba Kiss, János Háy, Géza Bereményi și Krisztina Kovács.

 

  • În seria „Mari regizori ai lumii”

Arta teatrului de Edward Gordon Craig

Traducere de Adina Bardaș și Vasile V. Poenaru

Prefață de Monique Borie și George Banu

După scrierile despre teatru ale lui Vs. Meyerhold, publicate anul trecut de Fundația „Camil Petrescu”, este rândul acestui volum (scris între 1904 și 1910, publicat în 1911), să se bucure de o primă traducere integrală în limba română. Realizată cu acribie, prin compararea edițiilor engleze, franceze și germane, va fi, cu certitudine, o ediție de referință, pe măsura așteptărilor.

 

În așteptarea cărților toamnei, nu uitați cele trei titluri apărute deja, în 2012, la editura noastră:

Shakespeare: textul ca partitură de joc de Ana Maria Narti

http://www.teatrul-azi.ro/eseuri-cronici-insemnari-teatrale/shakespeare-textul-ca-partitura-de-joc

Oleg Danovski. Omul, artistul, legenda de Doina Jela

http://www.teatrul-azi.ro/galeria-teatrului-romanesc/oleg-danovski-omul-artistul-legenda

 

Un regizor uitat: Aurel Ion Maican de Vera Molea

http://www.teatrul-azi.ro/galeria-teatrului-romanesc/un-regizor-uitat-aurel-ion-maican