Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Cărțile Fundației la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (7-16 iunie 2013)

Cărțile Fundației la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (7-16 iunie 2013)

 

Vineri, 14 iunie 2013, ora 13.30, la Centrul Cultural Habitus, vom lansa patru titluri de referință: „Despre arta teatrului” de Edward Gordon Craig, antologia de „Dramaturgie ungară contemporană”, monografia „Avram Goldfaden  și teatrul ca identitate” de Anca Mocanu, precum și un inedit volum de memorii, publicat în seria ”Eu, tu, el/ea și... Istoria” – „O adolescență rusă (1917-1922)” de Elena Narti. Acestea, precum și multe alte cărți din colecțiile noastre se vor găsi la cele trei standuri organizate în cadrul FITS 2013: în foaierul Teatrului Național „Radu Stanca”, la Casa de Cultură a Sindicatelor și la Centrul Cultural Habitus.

 

 

DESPRE ARTA TEATRULUI

de Edward Gordon Craig

Traducere de Adina Bardaș și Vasile V. Poenaru

Prefață de Monique Borie și George Banu

După scrierile despre teatru ale lui Vs. Meyerhold, editate în 2011 de Fundația „Camil Petrescu”, este rândul acestui volum scris între 1904 și 1910, publicat în 1911, să se bucure de o primă traducere integrală în limba română. Realizată cu acribie, prin compararea versiunilor engleză, franceză și germană, aceasta este, cu certitudine, o ediție de referință, pe măsura așteptărilor. (Carte tipărită în seria „Mari regizori ai lumii”, cu sprijinul UNITER)

 

DRAMATURGIE UNGARĂ CONTEMPORANĂ,

Selecție și traducere de Anna Scarlat

Cel de-al paisprezecelea titlu apărut în seria „Dramaturgi de azi” a Fundației Culturale „Camil Petrescu” cuprinde piese excepționale scrise între anii 1999–2010 de importanți dramaturgi ai unui spațiu teatral față de care scena românească prezintă certe afinități: György Spiró, Csaba Kiss, János Háy, Géza Bereményi și Krisztina Kovács. (Carte tipărită cu sprijinul AFCN, Petőfi Literary Museum (PIM) – Hungarian Books & Translations Office, Budapest, și al UNITER)


AVRAM GOLDFADEN  și teatrul ca identitate

de Anca Mocanu

Publicată în seria Galeria teatrului românesc” a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, cartea este un studiu monografic despre cel care a fondat, în anul 1876, primul teatru de limbă idiş din lume, în Grădina de vară „Pomul Verde” de la Iași. O contribuție necesară despre o personalitate revendicată și de cultura română și, cu toate acestea, până acum, prea puțin cunoscută publicului românesc. Tânăra cercetătoare Anca Mocanu argumentează ideea că Avram Goldfaden a făcut din teatrul evreiesc o formă esenţială de existenţă culturală, deseori cultural–religioasă, o emblemă a identităţii evreilor în exil, dar și un moment extrem de important al istoriei teatrului din țara noastră. (Carte tipărită cu sprijinul AFCN și al UNITER)

 

Elena Narti – O adolescență rusă (1917-1922)

de Elena Narti

Autoarea volumului Fiare, îngeri și martiri. Însemnări despre seducția totalitarismului, Ana Maria Narti, îngrijește și redactează autobiografia mamei sale, Liolea – Elena Vasilievna Stroeva (Narti), născută în Rusia țaristă, reținând mai cu seamă anii de adolescență, adică intervalul devenit, prin forța împrejurărilor, cel mai dramatic al vieții acesteia: cel care cuprinde Revoluţia Rusă, războiul civil și refugiul în România, cu toate tribulațiile și „personajele” lor memorabile. Este istoria unei familii obișnuite, căreia confruntarea cu Istoria îi conferă însă valoare exponențială. Amintirile sunt așternute pe hârtie după mulți ani de la evenimentele trăite, la senectute, când Elena Narti își regăsește liniștea prielnică rememorării, ca refugiată politic în Suedia, unde fiica sa se stabilise de mai multă vreme tot ca refugiată. (Volum publicat în seria Eu, tu, el/ea... și Istoria)

 

 

http://www.sibfest.ro/#