Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Aniversarea Bătrânei Doamne de Luminiţa Vartolomei (Linda di Chamounix de Gaetano Donizetti – Opera Naţională, Bucureşti)

Fiindcă anul trecut 8 decembrie a căzut într-o luni (prin tradiţie, zi de relache pentru mai toate scenele noastre), Opera Naţională Bucureşti a trebuit să-şi devanseze sărbătorirea celor 87 de ani care au trecut de la instituţionalizarea sa; era inevitabil ca, la un moment dat, hotărârea directorului ei general, arh. Cătălin Arbore, de a marca anual data inaugurării primei stagiuni independente a scenei lirice din Capitală, să ducă şi la o astfel de situaţie...
Oricum, Venerabila Doamnă care este astăzi moştenitoarea Operei Române de odinioară e cu vreo trei decenii şi jumătate mai bătrână: „actul ei de naştere“ îl constituie, fără îndoială, spectacolul cu Linda di Chamounix de Gaetano Donizetti, oferit în 1885 de către trupa compozitorului, dirijorului şi pedagogului George Stephănescu, ale cărui eforturi eroice, „botezul“ din 1921, înregistrat în istoria artei lirice româneşti prin data reprezentaţiei cu Lohengrin de Richard Wagner (sub bagheta lui George Enescu!), n-a făcut decât să le încununeze.