Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Universitatea de Arte Târgu-Mureș organizează în luna septembrie admiteri la masteratul de SCRIERE DRAMATICĂ

Universitatea de Arte Târgu-Mureș organizează în luna septembrie admiteri la masteratul de SCRIERE DRAMATICĂ

Elise Wilk si Alexandra Pazgu, doua dintre cele mai interesante voci ale teatrului tanar, au absolvit masteratul de scriere dramatica de la Targu Mures. In septembrie, Universitatea de Arte organizeaza o noua sesiune de admitere. Sunt asteptati viitorii mari dramaturgi!

Universitatea de Arte Târgu-Mureș organizează în luna septembrie admiteri la masteratul de SCRIERE DRAMATICĂ.

Profilul masteratului este unic în România, prin șansa pe care o acordă studenților de a scrie teatru - nu la masă, ci de a intra la scenă, a studia metabolismul actorului și a lucra cu regizorii de aceeasi generație, respectiv, de a vedea cum funcționeaza structura dramatică live.
Sunt acceptate înscrieri ale candidaților care au o licență în orice domeniu, nu neapărat teatru și sunt motivați să scrie pentru scenă. Este recomandată cunoașterea, cel puțin la nivel de bază, a limbii engleze.

Informații despre admitere:

Examenul de admitere va avea loc în luna iulie 2013. La înscriere sunt necesare, pe lângă documentele obișnuite pentru înscriere - masterat, următoarele:

1. Un fragment de 8-10 pagini dintr-un text dramatic în lucru
2. O scrisoare de motivație (maximum o pagină)

Examenul va consta din:

1. Proba scrisă: improvizație pe o temă dată
2. Proba orală: Interviul și susținerea fragmentului prezentat la înscriere

Recomandări:

Dacă nu aveți deja un text elaborat, vă sugerăm să încercați să:

- scrieți o scenă de despărțire între părinte-copil, prieteni sau un cuplu. Încercați să faceți în așa fel încât să reiasă caracterul personajelor și motivul despărțirii;
- scrieți o scenă în care să existe conflict și o întorsătură de situație, cu nu mai mult de trei personaje, pe baza unui titlu dintr-un ziar, a unui story ieșit din comun sau a unui anunț de la mica publicitate;
- rescrieți, folosind un limbaj actual, celebrul monolog al nasului, din Cyrano de Bergerac, piesa lui Edmond Rostand.

Mai puteți atașa dosarului de înscriere și alte lucrări care considerați că vă reprezintă (poezii, povestiri, o autobiografie subiectivă etc)

RECOMANDĂRILE NU AU CARACTER OBLIGATORIU!

Alumni:

- Textul Elisei Wilk – „Pisica verde” va avea parte de o lectură la Roma, cu ocazia primei întâlniri a partenerilor proiectului FABULAMUNDI.PLAYWRITING EUROPE, care va avea loc la Roma, în septembrie 2013.
FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE este un proiect de promovare a dramaturgiei contemporane din cinci țări europene: Italia, Spania, Franța, Germania și România. Proiectul își propune să itinereze 50 de tineri dramaturgi și textele lor, organizând spectacole lectură și întâlniri cu publicul la teatrele, organizațiile culturale și festivalurile partenere.
Teatrul Național din Târgu-Mureș este unul dintre co-organizatorii proiectului, iar Universitatea de Arte din Târgu-Mureș va participa în proiect în calitate de partener. Cu această ocazie, pe parcursul desfășurării proiectului, studenții Masteratului de Scriere Dramatică vor avea parte de workshop-uri ținute de dramaturgii invitați la Târgu-Mureș.

- Elise Wilk ia Premiul I la cea de a doua ediție a proiectului „Practică Teatrală în Regiunile Centru şi Nord-Vest” cu textul „Pisica verde”, regizat de Rareș Budileanu.

- Teatrul Național din Târgu-Mureș demarează un program – TEATRU DE RISC, care are drept proiect-pilot spectacolul semnat de Roxana Marian – Medeea sau Despre fericirea conjugală (premiera – 13 iunie 2012).

- Alexandra Pâzgu a câștigat premiul pentru cea mai bună piesă a anului la Festivalul Dramaturgiei Românești, ediția 2011. Cu această ocazie, textul masterandei noastre va fi montat la Teatrul Național din Timișoara.

- Spectacolul „The H(eden) Garden”, autor dramatic: Alexandra Pâzgu – Universitatea de Arte Tîrgu-Mureș, regia: Medeea Iancu - Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca a câștigat Premiul I la prima ediție a proiectului „Practică Teatrală în Regiunile Centru şi Nord-Vest”, proiect realizat de Asociația Centrul Multimedia TEATRU 74, în parteneriat cu Universitatea de Arte Tîrgu-Mureș.
Locul II a fost ocupat de spectacolul „Banyavirag” de Szekely Csaba - Universitatea de Arte Tîrgu-Mureș, în regia Alexandrei Felseghi - Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca, iar locul III aparține Roxanei Pântice pentru „Joc fără manual de întrebuinţare”, în regia lui Felix Mihancea - Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca.