Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Tompa Gábor: Câteva gânduri pentru aniversarea a 20 de ani de la înființarea UNITER

Dupa 20 de ani trecuti de la evenimentele din Decembrie 1989, dupa sperante evaporate cu o viteza uimitoare si  dezamagiri care isi lasa amprentele la fel de adanci ca suferintele care le-au precedat, aruncand o privire in urma cu nostalgie, dar si cu luciditate asupra celor doua decenii care au trecut, se pare ca UNITER ramane una dintre foarte putinele realizari  profunde si viabile ale constiintei teatrale si culturale din Romania postrevolutionara.
In primul rand, pentru ca a redat demnitatea artistilor acestei arte vulnerabile, care continua sa ramana cel mai bun ambasador al tarii in lume. A creat o familie, care se bazeaza pe prietenie, pretuire, respect, dar si pe adevarata valoare. A promovat  pentru prima oara dupa ’90 cele mai valoroase spectacole romanesti la importante festivaluri internationale, revitalizand imaginea subrezita a teatrului romanesc in lume. A gasit solutii pentru recompensarea creatorilor de varf, dar si pentru ajutorarea artistilor ajunsi in situatii existentiale dificile. A lansat proiecte teatrale inedite, stimuland colaborarea teatrala interdisciplinara. Si nu in ultimul rand, a infiintat Galele Premiilor UNITER, adevarata sarbatoare a Teatrului, o recunoastere a rolului unic pe care Memoria si Constiinta il joaca in conservarea actului teatral efemer. Fara aceste Gale, viata noastra, a tuturor, ar deveni, incontestabil, mai saraca.
Pentru Toate Acestea as vrea sa adresez din suflet multumiri celor care au crezut in posibilitatea edificarii Fortaretei Solidaritatii Artistilor de Teatru, in primul rand lui Ion Caramitru si Aurei Corbeanu, dar si vice-presedintilor care au “servit” aceasta Casa a Visurilor, Sanda Manu si Cornel Todea, intregii echipe a UNITER, precum si tuturor celor care au contribuit la realizarea nenumaratelor proiecte de mare valoare, dorind La Multi Ani si Tinerete Fara Batranete acestei minunate uniuni de creatori!

Cu drag

Gabor Tompa

San Diego, 21 februarie 2010