Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj la Avignon

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj la Avignon

Prezentat, între 8 şi 30 iulie, în secţiunea off a celui mai vibrant festival european, spectacolul Naître à jamais (Născut pentru niciodată) de András Visky, în regia lui Gábor Tompa, s-a bucurat de un considerabil succes. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a susţinut 23 de reprezentaţii (cu subtitrări în limba franceză) la Théâtre des Halles.

Publicul şi presa de specialitate au apreciat montarea pentru vigoarea conceptului regizoral şi coerenţa formei, remarcând totodată modernitatea jocului actoricesc. A fost elogiată, în special, prestaţia fină, complexă, a protagonistului Áron Dimény. 

Pe 12 iulie, în sala de conferinţe de la Espace Jeanne Laurent, a avut loc dezbaterea cu tema „În mijlocul şi la marginea identităţilor noastre: Europa centrală”, la care a fost invitat şi Gábor Tompa. Regizorul a vorbit despre locul pe care îl ocupă Teatrul Maghiar din Cluj atât în spaţiul românesc, cât şi în cultura de limbă maghiară, subliniind că aspiraţiile novatoare ale companiei pe care o conduce au propulsat-o în ultimii ani în elita teatrului european. Dramaturgul András Visky a prezentat fundalul istoric, politic şi social al piesei Născut pentru niciodată, punând accent pe împăcarea cu trecutul nostru recent. La discuţiile moderate de David Samson, colaborator al revistei Mouvement, au mai participat: Christophe Galent, organizator de festival şi colaborator la Scène nationale du Havre, Eleonora Felisatti, jurnalistă la Art’o şi criticul portughez Tiago Bartolomeu Costa, colaboratorul revistei Obscena.

După vizionarea spectacolului, reputatul teoretician Patrice Pavis i-a mărturisit regizorului Gábor Tompa: „Mă simt foarte fericit că am putut vedea spectacolul dumneavoastră, Născut pentru niciodată – unul dintre cele mai frumoase, dacă nu chiar cel mai frumos pe care l-am descoperit vara aceasta la Avignon.”

 

Foto: Istvan Biro

Galerie foto