Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Richard Schechner – laureatul Premiului Thalia 2010

Richard Schechner – laureatul Premiului Thalia 2010

AICT, asociaţie ce reuneşte critici de teatru, jurnalişti şi universitari din cincizeci de ţări, este încântată să anunţe că cea mai prestigioasă distincţie a sa, Premiul Thalia, va reveni în 2010 americanului Richard Schechner.

Potrivit Preşedintelui acesteia, coreeanul Kim Yun-Cheol, „AICT acordă o dată la doi ani Premiul Thalia unui universitar, critic de teatru sau practician ale cărui scrieri au influenţat în mod semnificativ reflecţia critică asupra artei teatrale. Laureaţii ediţiilor precedente au fost Eric Bentley (2006) şi Jean-Pierre Sarrazac (2008). Suntem fericiţi să adăugăm acestei liste numele unui om de teatru eminent, aşa cum este profesorul Schechner.”

Premiul constă într-un baston cu mâner de argint, special conceput şi oferit de Secţia română a AICT şi Fundaţia „William Shakespeare” din Craiova, precum şi în invitaţia de a participa la ceremonia de decernare a premiului, care va avea loc la Erevan, în Armenia, între 16 şi 20 iunie 2010. Premiile precedente au fost înmânate în cadrul congreselor de la Seul (Coreea) şi Sofia (Bulgaria).

Preşedintele Kim a adăugat că Schechner, care predă la Tisch School of the Arts din cadrul New York University, a condus una dintre cele mai importante reviste de teatru din lume, TDR (The Drama Review), timp de treizeci de ani. A fost redactor-şef al acestui trimestrial între 1962 şi 1969, funcţie pe care o deţine din nou începând cu 1986.

„În toţi aceşti ani, a făcut din această publicaţie mai degrabă savantă şi specializată principala revistă din lume consacrată avangardei, şi a contribuit apoi la transformarea ei în prima revistă de Performance Studies, un domeniu pe care practic l-a inventat. TDR s-a ocupat de timpuriu cu promovarea activităţii celor mai mari artişti ai avangardei de la sfârşitul secolului 20, de la Brook şi Grotowski, la Barba, Boal şi Suzuki. Prin munca sa axată pe Performance Studies, revista a modificat substanţial modul în care se discută astăzi în lume despre teatru. În plus, profesorul Schechner a fost un neobosit teoretician a teatrului în Asia şi Africa. De altfel, o versiune asiatică a TDR apare acum la Shanghai.”

„Este, de asemenea, autorul unei serii de lucrări care au influenţat semnificativ percepţia asupra teatrului pe scenă şi asupra teatralităţii în viaţa noastră”, a precizat Kim.

Principalele sale volume publicate sunt: Public Domain (1968), Environmental Theatre (1973), The End of Humanism (1981), Between Theatre and Anthropology (1985),  By Means of Performance: Intercultural Studies (1990), The Future of Ritual (1993) et Performance Theory (2003). Cărţile sale au fost traduse în spaniolă, chineză, farsi, italiană, franceză, germană, japoneză, coreană, polonă, maghiară, română şi sârbo-croată.

„Un alt aspect al activităţii sale de editor, profesor universitar, critic şi redactor-şef constă în ambiţia de a-şi testa întotdeauna teoriile şi ca regizor”, adaugă Kim. „A făcut acest lucru pe scenele din New York, cu Performance Group (care a creat opere-far ca Dionysus in '69), cu Wooster Group, apoi cu East Coast Artists, companie care a fiinţat între 1992 şi 2009, şi prin numeroasele sale montări în China, India, Africa de Sud, Polonia şi la Taipei, de pildă. Schechner este o adevărată personalitate internaţională şi merită cu prisosinţă această distincţie. Suntem fericiţi că a acceptat să primească Premiul Thalia 2010.”

 

Foto: Sophie Proust