Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Imola Kézdi a fost distinsă cu Premiul “Jászai Mari” al Ministerului Culturii din Ungaria

Imola Kézdi a fost distinsă cu Premiul “Jászai Mari” al Ministerului Culturii din Ungaria

 

În data de 14 martie au fost înmânate, la Muzeul de Artă de la Budapesta, premiile “Jászai Mari”. Această distincţie este acordă anual, încă din 1953, de Ministerul Culturii din Ungaria unor importanţi oameni de teatru. Printre artiştii laureaţi cu premiul “Jászai Mari” se află, în 2010, Imola Kézdi, membră a companiei Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Imola Kézdi a primit această importantă distincţie de la Ministrul Educaţiei şi Culturii, István Hiller

Alături de Imola Kézdi, în acest an au fost distinşi cu Premiul “Jászai Mari” actorii Áron Balázs şi Mónika Balsai, regizorul Géza Bodolay, actriţa Andrea Bozó, scenograful şi creatorul de costume György Csík, actorii Csaba Debreczeny, Attila Egyed, Ferenc Elek, Annamária Láng, Ervin Pálfi, Katalin Pálfi şi Ildikó Seres.

Imola Kézdi s-a născut în 1977 la Miercurea Ciuc. A studiat la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, după care a devenit membră a companiei Tompa Miklós din acelaşi oraş. Din 2002, este membră a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, unde a jucat peste 20 de roluri, colaborând cu regizori ca Gábor Tompa, Mihai Măniuţiu, Andrei Şerban, David Zinder, Attila Keresztes, Mona Chirilă, Anca Bradu, Gábor Rusznyák.

Cele mai importante roluri: Maria (Ingmar Bergman: Strigăte şi şoapte, regia: Andrei Şerban), Julie (Georg Büchner: Moartea lui Danton, regia: Mihai Măniuţiu), Maşa (A.P. Cehov: Trei surori, regia: Gábor Tompa), Regina Elisabeta (William Shakespeare: Richard III, regia: Gábor Tompa), Elena (A. P. Cehov: Unchiul Vania, regia: Andrei Şerban), Marie (Georg Büchner: Woyzeck, regia: Mihai Măniuţiu), Jacqueline (E. Ionesco: Jacques sau supunerea, regia: Gábor Tompa), Mephistophilis (Ch. Marlowe: Tragica istorie a doctorului Faust, regia: Mihai Măniuţiu), Iocasta (Sofocle: Oedip rege, regia: Mihai Măniuţiu), Nae Caţavencu (I.L. Caragiale: O scrisoare pierdută, regia: Gábor Tompa), Lea (Dybbuk după S. Anski, regia: David Zinder).

Imola Kézdi a fost nominalizată de trei ori de către Uniunea Teatrală din România (UNITER) la premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal al anului: în 2008 pentru interpretarea Maşei din piesa Trei surori de Cehov, în 2005 pentru rolul Mariei din piesa lui Büchner Woyzeck, iar în 2002 pentru rolul Lea din spectacolul Dybbuk de Shlomo Anski, cu care a şi obţinut premiul. În afară de acestea, la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, Ungaria a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă sub 30 de ani, la Festivalul de Teatru de la Kisvárda  a primit premiul de interpretare pentru rolul Mephistophilis din spectacolul Tragica istorie a doctorului Faust, iar la Târgu Mureş, în cadrul Thalia Open Festival (TOPFEST) a fost distinsă cu premiul celui mai bun rol principal feminin pentru interpretarea lui Jacqueline în Jacques sau supunerea. În 2006, consiliul artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj i-a decernat Premiul itinerant “Bánffy Miklós”, iar cotidianul Krónika a distins-o în 2004 cu un premiu special pentru debutul remarcabil ca actriţă.

 (comunicat de presă TMSC)

Foto: Imola Kezdi cu Premiul Jaszai Mari