Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Eveniment editorial: volum despre teatrul romanesc la Targul de Carte de la Frankfurt

Eveniment editorial: volum despre teatrul romanesc la Targul de Carte de la Frankfurt

 

În anul 2009, profesorii Larisa Schippel şi Thede Kahl au iniţiat, la Editura Frank & Timme din Berlin, seria „Forum: Rumänien”, reușind să stârnească interesul cititorilor. În această serie apare, în luna octombrie 2010, volumul „Das rumänische Theater nach 1989. Seine Beziehungen zum deutschsprachigen Raum” (Teatrul românesc după 1989. Relaţiile sale culturale cu spaţiul de expresie germană), prima publicaţie de anvergură consacrată în limba germană teatrului românesc contemporan.

Volumul va fi expus la prestigiosul Târg de Carte de la Frankfurt (6–10 octombrie) și va fi lansat ulterior la București si Sibiu.

 

 

Das rumänische Theater nach 1989.

Seine Beziehungen zum deutschsprachigen Raum

(Teatrul românesc după 1989.

Relaţiile sale culturale cu spaţiul de expresie germană)

 Editori: Alina Mazilu, Medana Weident, Irina Wolf

Editura: Frank & Timme, Berlin (www.frank-timme.de), în cadrul seriei: Forum: Rumänien

(http://www.frank-timme.de/forumrumaenien.html?&no_cache=1&tx_ttproducts_pi1[begin_at]=0)

Data apariției: 1 octombrie 2010

Nr. pag.: 444 pag. (cu ilustrații)

ISBN: ISBN 978-3-86596-290-4

Preţ: 39,80 Euro

 

 

Volumul surprinde schimbările petrecute pe scena românească de-a lungul ultimilor 20 de ani și prezintă tendințele actuale ale mișcării noastre teatrale sub principalele ei aspecte: regie, actorie, dramaturgie, scenografie, publicații de specialitate, festivaluri.

Interviuri și eseuri ample sunt dedicate creatorilor recunoscuți pe plan internațional: Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, precum și numelor afirmate în ultimul deceniu: Radu Afrim, Radu-Alexandru Nica, Gianina Cărbunariu și David Schwartz.

Un capitol substanțial scoate în evidenţă potenţialul noii dramaturgii româneşti şi o recomandă creatorilor din spațiul germanofon prin nume ca Matei Vişniec, Saviana Stănescu, Alina Nelega, Gianina Cărbunariu, Peca Ştefan şi Mihaela Michailov.

Unul dintre cele mai fertile fenomene ale mișcării teatrale autohtone – existența și activitatea teatrelor în limbile minorităților – este exemplificat prin colaborarea dintre regizorul austriac Zeno Stanek şi Teatrul German de Stat Timişoara, o analiză care pune în valoare prezenţa inedită a trei companii (de limbă română, germană şi maghiară) în clădirea instituției din centrul Timișoarei.

Prezentări ale scenelor de importanţă majoră din Bucureşti, Cluj și Sibiu (Capitală Culturală Europeană în 2007, alături de Luxemburg) întregesc imaginea unei mișcări artistice complexe, totuși încă prea puțin cunoscută publicului străin. Este și motivul pentru care mai multe contribuții analizează, din perspectiva practicii teatrale, relația spațiului cultural românesc cu cel european, și în special colaborarea cu scenele de expresie germană.

Nu lipsesc din volum articole despre cele mai interesante proiecte și cei mai provocatori artiști afirmați în ultimii ani în dificilul context socio-politic al Republicii Moldova.

Un sinopsis în limba engleză completează cuprinsul acestei cărți care își propune să umple un gol și să promoveze valorile teatrului românesc într-unul dintre cele mai novatoare teritorii culturale europene de astăzi.

Textele aparțin unor reputați critici de teatru și dramaturgi din România, Republica Moldova, Germania, Austria și Franța, nelipsind, desigur, semnătura profesorului și eseistului George Banu.

 

***

Pentru comenzi puteți accesa:  http://www.frank-timme.de/146.html unde veți găsi, în limba engleză, toate informațiile necesare (inclusiv discounturile practicate).

Costuri de expediție (la care se adaugă 19% TVA):

  • 1 volum: 5 €
  • 7 volume: 17 €
  • 20 - 26 volume: 32 €