Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Eveniment: coregrafie semnată Jiri Kylian, interpretată pentru prima dată de balerinii români!

Eveniment: coregrafie semnată Jiri Kylian, interpretată pentru prima dată de balerinii români!

 

Baletul Operei din Paris și-a încheiat stagiunea 2009-2010 cu cea mai recentă creație a coregrafului Jiri Kylian. Baletul Teatrului Scala din Milano și-a deschis stagiunea 2010-2011 cu spectacolul coregrafului William Forsythe. La doar câteva luni distanță, Compania de Balet a Operei Naționale București pregătește spectacolul Falling Angels în coregrafia lui Jiri Kylian, care va avea premiera pe data de 1 mai 2011! Iar în toamnă, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu va prezenta, în premieră pentru publicul din România, spectacolul In The Middle Somewhat Elevated în coregrafia lui William Forsythe.

Prin introducerea în repertoriul curent al Operei Naționale București a  spectacolelor create de Jiri Kylian și William Forsythe, cei mai mari coregrafi ai lumii, România se plasează astfel pe harta internațională a dansului. Parafrazând titlul spectacolului Falling Angels, creație aparținând lui Jiri Kylian, îngerii coboară asupra noastră pentru a ne lumina sufletul într-o lume măcinată de războaie, boli, catastrofe naturale care par că au cuprins pământul la acest început de secol 21. (Simona Şomăcescu)

Eveniment realizat cu sprijinul Asociaţiei Friends of Opera, Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos şi al Simonei Şomăcescu.

 

Echipa de creaţie a spectacolului FALLING ANGELS:

Conceptul şi coregrafia: JIRI KYLIAN
Asistent coregraf: NANCY EUVERINK
Muzica: STEVE REICH, Drumming, Part I(1970 -1971)
Costumele: JOKE VISSER
Luminile: JOOP CABOORT
Supervizor tehnic lumini/decoruri: ERIK VAN HOUTEN
Data premierei: 1 MAI 2011, Opera Naţională Bucureşti
Data premierei mondiale: 23 noiembrie 1989, AT&T Danstheater, Haga – NL Nederlands Dans Theater

 

Coregraful despre Falling Angels:

 

Falling Angels este o lucrare pentru opt personaje feminine, concepută ca un omagiu pentru performerii-femei.

Muzica lui Steve Reich, deşi impune o structură foarte strictă, dă în acelaşi timp multă libertate coregrafiei şi interpretării emoţionale.

Din punct de vedere coregrafic, este vorba despre un studiu axat pe cele două caracteristici diametral opuse ale oricărei lucrări de artă: disciplina şi libertatea.

A permite acestor două elemente antagonice să coexiste mi s-a părut o sarcină provocatoare.

Cele opt femei dansează neîntrerupt de la început până la final. Ele nu părăsesc niciodată scena. Independenţa şi dorinţa lor de a evada sunt evidente pe întreaga durată a spectacolului. Lumina disecă scena în diferite figuri geometrice, delimitând astfel spaţiile unde vor avea loc dansurile de grup ori solourile.

Falling Angels este o lucrare despre interpreţi şi despre arta interpretării, cu strălucirea, anxietatea, vulnerabilitatea, complexele de inferioritate şi umorul aferente.

E un simbol al conflictului dintre dependenţă şi libertate, o dilemă care ne însoţeşte pe toţi din leagăn până în mormânt.

Jiří Kylián, Haga, 16Aprilie 2008

Foto (portret Jiri Kylian): Serge Ligtenberg

 

Galerie foto