Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Cvadrienala de Scenografie şi Arhitectură Teatrală, Praga, 16 – 26 iunie 2011

Cvadrienala de Scenografie şi Arhitectură Teatrală, Praga, 16 – 26 iunie 2011

 

Organizatorii Cvadrienalei de Scenografie şi Arhitectură Teatrală (Prague Quadrennial of Performance Design and Space), cum se numeşte începând din acest an, promit o ediţie (a 12-a) fără precedent, în consonanţă cu provocările scenei culturale, dar şi ale societăţii contemporane.

Această ambiţie se reflectă şi în conceptul artistic: Cvadrienala mizează mai mult ca niciodată pe interdisciplinaritate şi îşi propune să etaleze un larg spectru de discipline şi genuri implicate în crearea spectacolului: spaţiu, arhitectură, costum, decor, dar şi ambianţă sonoră, ecleraj etc. Scenografia este abordată astfel ca un fenomen cultural mai amplu, reperabil în nenumărate aspecte ale artei şi ale vieţii, nu doar ca un simplu cadru decorativ pentru spaţiul în care evoluează actorii. Arta scenografică este considerată un element esenţial al oricărui spectacol, în măsură să umple, să creeze, să transforme, să construiască, să modifice spaţiul, corpul şi relaţia lor în interiorul lucrării de artă. Teatru, arhitectură, dans, operă, site-specific, multi-media şi performance art, instalaţie, fotografie, video art, spectacol live – toate îşi găsesc locul la ediţia din 2011, care a programat peste 500 de evenimente, workshopuri, performance-uri, prezentări, lecturi şi discuţii cu figuri de referinţă ale scenei artistice contemporane.

Peste 10,000 m2 de expoziţii vor găzdui tot ce e mai curajos în lumea spectacolului în cadrul celor trei secţiuni competitive: Secţiunea ţări şi regiuni, secţiunea studenţilor şi cea de arhitectură.

 

Nouă artişti din întreaga lume vor urmări şi juriza expoziţii, acordând premii pentru diferite discipline, cel mai important fiind Golden Triga. Din juriu fac parte, între alţii, regizorul şi scenograful Brett Bailey din Africa de Sud (Medalia de Aur la Quadrienala din 2007), arhitectul şi designerul japonez Arata Isozaki, scenograful austriac Erich Wonder şi teoreticianul american Marvin Carlson. România va concura cu 62 de ţări (număr record de participanţi) pentru Golden Triga, cea mai înaltă disticţie acordată în cadrul evenimentului, dar şi pentru alte premii. De altfel, Biroul de PR al Cvadrienalei aminteşte într-un comunicat de presă că România participă la competiţia pragheză pentru a zecea oară, nu cu mult timp în urmă, la ediţia din 2003, Doina Levintza obţinând aici o Diplomă de Onoare pentru expoziţia sa de costume. 

 

Pe lângă competiţia tradiţională dedicată expoziţiilor naţionale, cea de-a 12-a ediţie a Cvadrienalei oferă un program de o varietate fără precedent.

Un generos spaţiu în aer liber va fi dedicat, chiar în inima oraşului (Piaţa Teatrului Naţional), expoziţiei interactive Intersection: Intimacy & Spectacle: 30 dintre cei mai importanţi artişti contemporani vor crea ambianţe performative în cele 30 de Art Boxes (cutii negre şi cuburi albe, asemenea unor micro teatre şi galerii ideale) – o instalaţie sui-generis, concepută de arhitectul Oren Sagiv. Printre artişti cărora le-au fost comisionate lucrări se numără: Romeo Castellucci, Anna Viebrock, Ilya and Emilia Kabakov, Nathaniel Mellors, Josef Nadj, Ana Borralho & João Galante,  Markus Schinwald, Brett Bailey, Elevator Repair Service, Guerra de la Paz, Harun Farocki, Abbey Theatre,  Ulla von Brandenburg şi coregrafa Ioana Mona Popovici.

Sodja Zupanc Lotker, directorul artistic al Cvadrienalei şi curatorul acestei expoziţii, explică faptul că cei 30 de artişti (scenografi, performeri, coregrafi, regizori de film şi teatru, creatori de modă, scriitori, pictori etc.) “au fost aleşi astfel încât să fie evidentă paleta largă de discipline în care sunt implicate performance-ul şi performativitatea, dar şi să demonstreze extrema varietate de teme aflate în conexiune cu ideea de spectacol (războiul ca spectacol, tangoul ca spectacol, hainele ca spectacol etc.). Expoziţia îşi propune să trezeacă publicului dorinţa de a explora şi chestiona formele de spectacol din lumea contemporană.”

Întregul oraş va trăi în ritm cu Cvadrienala, care va ocupa nu doar centrul Pragăi, ci şi spaţiile netradiţionale, unde vor fi anunţate perfomance-uri precum jp.co.de în regia lui Árpád Schilling (Krétakör), The Tears of Stalin de Claudia Bosse/ theatrecombinat, şi o producţie site-specific a operei lui Phillip Glass Les Enfants Terribles, montată de Alice Nellis pentru Teatrul Naţional din Praga.

Nu în ultimul rând, Cvadrienala va cuprinde un showcase dedicat scenei de teatru şi artei contemporane din Republica Cehă.

Mult mai multe informaţii despre toate secţiunile PQ pe pagina web a evenimentului www.pq.cz

 

Foto: Instalaţie pentru secţiunea Intersection, proiect conceput si realizat de arhitectul Oren Sagiv,

Courtesy of Studio Oren Sagiv