Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Buletin informativ Asociaţia Internaţională A Criticilor De Teatru (AICT) – Secţia Română, iulie 2012

Redactat de Biroul Secţiei române a AICT, buletinul informativ îşi propune să evidenţieze evenimentele importante în care se implică membrii Asociaţiei, cu contribuţii la analiza şi promovarea fenomenului teatral, autohton şi nu numai.

 

APARIŢII EDITORIALE

Mircea Morariu

Geografii teatrale - 2011- Un an teatral așa cum l-am văzut

 Editura Universității din Oradea & Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea

 

Cartea continuă seria inaugurată odată cu volumul 2009 - Un an teatral așa cum l-am văzut și continuată cu Spectator cu bilet de favoare - 2010 – Un an teatral așa cum l-am văzut. Fără a intenționa imposibilul, adică fără să nutrească ambiția de a pune la dispoziție o diagramă completă a spectacolelor și festivalurilor din anul 2011, Geografii teatrale îi propune cititorului transcrierea itinerariului critic al autorului prin felurite teatre din țară, cu dorința de a-i arăta măcar o parte din ceea ce s-a produs pe scenele românești și de a-l invita să intre în sala de spectacol.

 

STUDII ÎN PUBLICAŢII STRĂINE

 

În vol. 32, nr. 1 al revistei americane Slavic and East-European Performance, editată de CUNY Graduate Center din New York, a apărut articolul Cristinei Modreanu cu titlul Radu Afrim: A Queer Look on Life, solicitat de editorul Daniel Gerould.

 

 

SIMPOZIOANE, COLOCVII NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE

           

Între 26 şi 31 martie, la Varşovia a avut loc Congresul mondial al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (IATC/AICT), la care Secţia română a fost reprezentată de Alice Georgescu, preşedinte, şi Ludmila Patlanjoglu, membru onorific al Biroului secţiei. Evenimentul central al congresului l-a constituit alegerea, pentru următorii doi ani, a noului Comitet Executiv (ExCom/ComEx), în care sunt reprezentate douăsprezece dintre cele aproximativ treizeci şi cinci de ţări membre ale Asociaţiei. Cu această ocazie, România a redevenit membru al Comitetului Executiv al IATC/AICT, prin persoana preşedintelui Secţiei române, Alice Georgescu, care a primit 17 voturi din partea celor 26 de Secţii naţionale participante la alegeri.

La simpozionul din cadrul aceluiasi Congres (gazduit de Festivalul Întâlniri Teatrale la Varşovia), Ludmila Patlanjoglu a prezentat comunicarea Silviu Purcărete şi Apocalipsa din noi.

 

 

În programul de masterat interdisciplinar „Spectacol, Multimedia, Societate” al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI), Andreea Dumitru a susţinut, în perioada 16–31 ianuarie, cursul Metamorfozele spaţiului teatral în spectacolele lui Andrei Şerban.

 

Tot la CESI, în aprilie, Cristina Modreanu a susţinut cursul Spectacolul în societatea contemporană. Cursul analizează formule spectacologice contemporane, ce reflectă în varii forme şi în grade diferite transformările societăţilor în care iau naştere, cu diferenţe şi puncte comune între Europa şi Statele Unite ale Americii.

 

La invitaţia Universităţii California din San Diego, în luna martie, Cristina Modreanu a susţinut o conferinţă cu tema Teatrul european contemporan, pentru studenţii departamentului de Regie. Deplasarea a fost susţinută de Comisia Fulbright SUA, în cadrul bursei postdoctorale Senior Fulbright Award (septembrie 2011- aprilie 2012) de care a beneficiat criticul român.

 

La invitaţia Universităţii de Vest şi a Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara,  Oltiţa Cîntec a susţinut conferinţa  Noi forme de teatralitate (2 mai). Conferinţa s-a axat pe analizarea teoretică a noilor versiuni de mimesis, a artei care recuperează realitatea, a procedeelor de documentare a unor evenimente şi felului în care aceste practici estetice redimensionează noţiunea de text pentru teatru, acţiune scenică, personaj, conflict etc.  

 

„I.L. Caragiale azi. Vitalitatea operei” a fost tema Simpozionului Naţional organizat de Filiala Iaşi a Academiei Române, Institutul de Filologie Română "A. Philippide", găzduit de aula Filialei Iaşi a Academiei. În acest cadru, Oltiţa Cîntec a sustinut comunicarea I.L. Caragiale, reinterpretări scenice (12 iunie), o scanare analitică a manierelor estetice în care în ultimele două decenii lucrările dramatice ale lui I.L. Caragiale au fost revalorizate teatral de câţiva dintre cei mai creativi regizori de teatru români: Silviu Purcărete, Gabor Tompa, Alexandru Dabija, Mihai Măniuţiu. Prin viziunile lor scenice, aceştia au relevat noi substraturi semantice în dramaturgia lui Caragiale, reconfirmând calitatea ei de operă universală.  

 

DOCTORATE, BURSE, PREMII

 

Eugenia Sarvari a susţinut, în luna februarie, teza de doctorat cu titlul Rudolf Steiner - spre un teatru al formelor spirituale, la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, teză coordonată de prof. univ. dr. Ion Vartic.

 

Crenguţa Manea a coordonat proiectul de teatru radiofonic Argentina de şi în regia Ilincăi Stihi (sound design: Mihnea Chelaru, regizor muzical: Mădălin Cristescu, în rolul principal: Marius Manole), producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, Societatea Română de Radiodifuziune, care a câştigat Medalia de Aur - ”Gold Winner”, la categoria ”Special Drama”. Trofeul şi premiul i-au fost înmânate regizoarei Ilinca Stihi, prezentă la ceremonia din 18 iunie la Manhattan Penthouse, New York City.