Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

TEATRUL AZI: sumar nr. 7-8-9 (iulie-august-septembrie)/ 2014

Actualitatea și memoria scenei românești în 316 pagini, alături de numeroase corespondențe din Canada, Ungaria, Italia, Austria, Germania și Georgia. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER.

A apărut numărul 3-4 (martie-aprilie) al revistei „Teatrul azi”

... 268 de pagini care vă vor stârni apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor festivaluri ale primăverii. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

"Ciulei, constructorul" de Ion Cazaban

Fără îndoială, Liviu Ciulei rămâne, pentru noi, acelaşi constructor temeinic în toate ipostazele sale creatoare. Aşa a fost, de la început, prin pregătirea, calităţile şi menirea de arhitect. Dar şi ca interpretul unor remarcabile roluri de compoziţie. Pentru a deveni apoi regizorul care va elabora spectacole de recunoscută complexitate, susţinând noi direcţii, cu consecinţe mereu valabile, în mişcarea noastră teatrală. Iar scenografia concepută de el, montând aceste spectacole, şi‑a impus expresivitatea şi funcţionalitatea ca un constant subiect de studiu.

"Depănând amintiri cu Lia König", interviu realizat de Anca Mocanu

Prima Doamnă a teatrului israelian, Lia König, a susţinut, de curând, un recital extraordinar în cadrul Zilelor Culturii Israeliene la Bucureşti (20–23 octombrie 2009), eveniment organizat de Teatrul Odeon (care continuă programul iniţiat în spiritul dialogului intercultural odeon.art) în colaborare cu ambasada Statului Israel. Distinsa actriţă, care şi-a început cariera în România, la Teatrul Evreiesc de Stat, a plecat în Israel în 1961, unde a făcut „cea mai mare carieră a unui actor evreu român“. În conştiinţa publicului român, Lia König a rămas Ana Frank, pentru interpretarea căreia primeşte Premiul de Stat. De-a lungul carierei a dat viaţă rolurilor principale din Scaunele, Mutter Courage, Harold şi Maude, Oscar şi Mătuşa Rose, Nunta însângerată, Filumena Marturano, Trei femei înalte, Driving Miss Daisy, La vie devant soi, etc. Susţine spectacole atât în ivrit cât şi în idiş. În prezent, joacă pe scena Teatrului Naţional Habima (Tel Aviv).

Vlad Zamfirescu : „Cred că în momentul în care consideri că nu mai ai nimic de învăţat, eşti mort ca artist“, interviu realizat de Mirela Sandu

Vlad Zamfirescu şi-a dorit dintotdeauna să fie actor. La nouă ani era deja într-o trupă de pantomimă din Târgu Mureş. Pe timpul liceului mergea la Teatrul Studenţesc Podul. La douăzeci de ani, fiind încă student la UNATC, la clasa lui Ion Cojar, câştiga Premiul UNITER pentru debut. După terminarea facultăţii, s-a angajat la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“. Este căsătorit cu Mihaela şi tatăl unui băieţel adorabil, Matei. Joacă în mai multe spectacole la Teatrul Act şi la Teatrul „Bulandra“ şi repetă pentru alte trei. Am vorbit cu el despre copilărie, familie, pasiunea pentru teatru şi despre profesorul drag lui, regizorul Ion Cojar (care, între timp, s-a stins din viaţă – N. red.).

"Spectacolul‑miracol" de Mircea Morariu ("Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess", adaptare scenică de S. Anastasof după un scenariu de Lars von Trier – Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu)

În lumea şi în vremurile în care trăim e foarte trendy să spui sus şi tare că ştii tot şi că ai văzut tot. Să spui că, fiind critic de teatru, sigur că ai văzut tot, deşi mitul criticului care vede tot e demult spulberat. Că ai văzut nu doar toate spectacolele importante din ţară, ba chiar şi din Lume, ci şi toate filmele mari. Iată, eu mărturisesc că nu am văzut filmul lui Lars von Trier "Breaking the Waves", cel care în 1996 inaugura trilogia "Golden Heart". Aşa încât am urmărit şi pot judeca spectacolul cu "Breaking the Waves" / "Viaţa binecuvântată a lui Bess", regizat de Radu‑Alexandru Nica la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu nu prin comparaţie cu modelul, ci ca un produs estetic de sine stătător.

„Teatru, teatru și iar teatru - Ileana Ploscaru”, lansare 19 iunie 2017

TEATRU CONSTANTA. Festivalul Internaţional de Teatru “Miturile Cetăţii” a ajuns la a doua ediţie, iar iubitorii de teatru din Constanţa vor avea ocazia să vizioneze o serie de spectacole ce vor fi jucate în diverse locaţii din oraş, pe parcursul a nouă zile.

A apărut nr 1-2/2017 al revistei!

A apărut nr 1-2/2017 al revistei!