Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Ariane MNOUCHKINE Introducere, selecție și prezentare de Béatrice PICON-VALLIN

Coperta Ariane MNOUCHKINE
  • Nr. pagini: 120
  • Anul apariţiei: 2010
  • Preț: 15 lei
  • Stoc epuizat

 

Traducerea din limba franceză: Andreea Dumitru

 

În anul 1964, Ariane Mnouchkine a fondat, împreună cu un grup de prieteni, Théâtre du Soleil, care ocupă de atunci un loc însemnat în peisajul teatral francez şi internaţional. Prin intermediul stagiilor deschise participanţilor de diferite naţionalităţi, regizoarea transmite măiestria teatrală dobândită de trupă şi demersul său artistic. Volumul de faţă consemnează o întâlnire cu studenţi ai şcolilor de teatru ENSATT din Lyon şi CNSAD din Paris, prilej cu care Ariane Mnouchkine revine cu detalii semnificative privind experienţele ce au condus-o spre teatru, experienţe asimilate în activitatea sa regizorală şi, de asemenea, privind influenţele care au marcat-o (teatrele lumii, teatrele tradiţionale, actualitatea, marii autori). Ea se opreşte, în special, asupra demersului care a culminat cu două dintre creaţiile colective recente ale trupei, Le Dernier Caravansérail (2003) şi Les Éphémères (2006). Béatrice Picon-Vallin prezintă munca regizoarei asupra textului de teatru, precum şi evoluţia sa, concentrează esenţialul unor conversaţii pasionante şi le completează cu fragmente din notele stagiului dedicat jocului actorului, improvizaţiei şi regulilor acesteia. 

Béatrice Picon-Vallin este director de cercetare la Centre National de la Recherche Scientifique, Paris (Atelier de Recherche sur l'Intermédialité et les Arts du Spectacle). O parte dintre lucrările sale sunt consacrate istoriei şi teoriei regiei şi jocului actoricesc. Specialistă în opera lui V. Meyerhold şi în istoria teatrului rus din secolul XX, a publicat numeroase studii despre Théâtre du Soleil. S-a ocupat, în egală măsură, de studiul raporturilor dintre teatru şi celelalte arte (în special, cinema, video etc.)

 

Volum editat în cadrul Programului de sprijin pentru publicare „Nicolae Iorga” și beneficiind de suportul Ambasadei Franței în România.