Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Umbrele Estului sălbatic de Ştefan Oprea (Made in Est / Volodea, Volodea… de Constantin Cheianu – Teatrul Naţional Iaşi)

[...]Din grupul de dramaturgi basarabeni, pe care, în ultimele două decenii, i-am urmărit prin lecturi şi spectacole, se detaşează – cel puţin în percepţia mea – Constantin Cheianu, scriitor împătimit de teatru şi devotat teatrului atât prin demersuri practice, cât şi, mai ales, prin scrierile sale destinate scenei.[...]Aşadar, interes şi bună primire, arătate autorului şi, desigur, şi regizorului Claudiu Goga, cel care, nu de mult, obţinuse aici succes cu Audiţia.Ziceam mai sus – şi nu sunt primul care zice – că Made in Est este un text de teatru documentar. A spus-o autorul însuşi în caietul de sală: „Este o piesă-document, nu am inventat nimic, toate personajele şi poveştile lor sunt absolut reale“. Iar la finalul textului, o Notă a autorului face şi mai amănunţite precizări: „Cu vreo doi ani în urmă, presa din Chişinău relata cazul şocant al unui medic de la Spitalul de Urgenţă, care nu a dorit să acorde îngrijire unui tânăr, adus după un accident rutier, pe motiv că acesta nu avea asupra sa poliţa de asigurare medicală şi nici bani. Tânărul a murit. El s-a dovedit a fi chiar fiul medicului în cauză. Acest caz mi-a servit drept punct de plecare atunci când am început să scriu textul de faţă, bazat în totalitate pe fapte reale. Informaţiile mi-au fost furnizate de către instituţii precum Transparency International Moldova, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, precum şi de numeroase persoane particulare...“[...]