Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

VASILE COSMA – Actor sub zodia Shakespeare Alexandru Firescu şi Constantin Gheorghiu

Coperta VASILE COSMA – Actor sub zodia Shakespeare
  • Nr. pagini: 192
  • Anul apariţiei: 2003
  • Preț: 15 lei

Alexandru Firescu şi Constantin Gheorghiu erau poate cei mai potriviţi pentru a scrie povestea unui cuplu de actori ieşit din comun nu doar prin dragostea care i-a legat în viaţa de zi cu zi, ci şi prin excepţionalele lor cariere pe scena Teatrului din Craiova: Vasile Cosma şi Marina Başta. Născut la 25 decembrie 1924, în judeţul Cluj, eroul cărţii a reuşit, în cei 50 de ani de carieră, performanţa – neegalată de nici un alt mare actor român – de a fi întruchipat, în mai multe variante, nu mai puţin de 12 eroi din marea galerie shakespeariană: Petruchio, Regele, Othello, Tezeu, Langley, Woltimard, Flavius, Regele Lear, Falstaff, Macbeth, Marcus Andronicus, Titus Andronicus.

Marina Başta a interpretat, la rândul ei, şase roluri importante, adesea în cuplu cu marele său soţ. „L-am iubit, îl iubesc şi-l voi iubi pe Shakespeare, cât în zece vieţi la rând. A fost dulcea mea «rană în ţeastă», cum zice marele rege Lear”, mărturisea actorul distribuit în aceste roluri încă de la începuturile sale pe scenele din Reşiţa, Arad şi Timişoara, după ce, la Craiova, solicitarea lui în piesele lui Shakespeare intrase deja în „tradiţia” Naţionalului.

Volum editat de Festivalul Shakespeare de la Craiova