Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Surâzător comediantul trecea: MILUŢĂ GHEORGHIU Sorina Bălănescu

Coperta Surâzător comediantul trecea: MILUŢĂ GHEORGHIU
  • Nr. pagini: 180
  • Anul apariţiei: 2005
  • Preț: 15 lei

Miluţă este Comediantul cu care ieşenii se mândresc, aşa cum se mândresc cu statuia lui Cuza-Vodă din Piaţa Unirii ori cu Teiul lui Eminescu din Copou. Dar câştigul de celebritate a însemnat pentru Miluţă şi o pierdere, pe care prea puţini o recunosc: eticheta sub care se vede plasat: de realizator, mare, fără egal, al rolului din comedia lui Alecsandri: Miluţă este Chiriţa, iar Chiriţa este opera lui Alecsandri şi a lui Miluţă. Pe din două! Sorina Bălănescu scrie cu farmec, umor şi vioiciune despre legendarul actor (1897–1971) pe care ni-l înfăţişează, în egală măsură, ca inegalabil interpret al personajelor caragialiene şi shakespeariene, al unor roluri care-i vin mănuşă în texte de Schiller sau... Brecht, ca partener ideal pentru mari artişti aproape uitaţi astăzi, precum Constantin Ramadan, Margareta Baciu şi Jenny Argeşanu, strălucind în regia unui Aurel Ion Maican sau Ion Sava, în spectacole de dramă, în revistă, operetă, dar şi, nemeritat de puţin, în cinema (Noaptea furtunoasă a lui Jean Georgescu), traversând epocile, genurile şi stilurile cu fabulos talent, prezenţă de spirit şi curaj.

Volum editat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Primăriei Municipiului Iaşi, Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi