Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Histrion de cursă lungă: GHEORGHE DINICĂ Constantin Paraschivescu

Coperta Histrion de cursă lungă: GHEORGHE DINICĂ
  • Nr. pagini: 208
  • Anul apariţiei: 2002
  • Preț: 30 lei

Un exerciţiu de admiraţie neobişnuit, cartea reconstituie de la distanţă, fără ştirea protagonistului, din notele cronicarului, dar şi din mărturiile partenerilor de scenă, ale regizorilor şi criticilor, portretul unuia dintre cei mai iubiţi şi versatili actori români. Născut în 1934, studentul Dinei Cocea a avut şansa de a fi chemat de către David Esrig ca să joace alături de Marin Moraru pe scena Teatrului de Comedie, atunci recent înfiinţat (1964) şi condus de Radu Beligan. Şi-a legat numele de titluri antologice ale spectacologiei româneşti: Umbra de Evgheni Şvarţ, Troilus şi Cresida de Shakespeare şi, mai ales, Nepotul lui Rameau după Diderot (Teatrul „Bulandra”, 1968) – montare căreia Constantin Paraschivescu îi consacră pagini întregi, cu minuţie şi pasiune de arheolog.

Gheorghe Dinică a jucat în regia lui Radu Penciulescu, Lucian Giurchescu, Horea Popescu, Andrei Şerban. Actor al Teatrului Naţional din Bucureşti din anul 1972, a făcut şi cinema cu aceeaşi şansă, în regia lui Iulian Mihu, Radu Gabrea, Andrei Blaier, Mircea Daneliuc, Mircea Veroiu, Lucian Pintilie şi Nae Caranfil. O carte-dar, o reverenţă în faţa unui artist în egală măsură complex şi popular.