Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Cu ochii deschişi sau IRINA RĂCHIŢEANU-ŞIRIANU Constantin Paraschivescu

Coperta Cu ochii deschişi sau IRINA RĂCHIŢEANU-ŞIRIANU
  • Nr. pagini: 264
  • Anul apariţiei: 2004
  • Preț: 20 lei

Născută în 1920 la Brăila, a făcut studii de actorie la Conservatorul din Bucureşti fiind colegă de generaţie cu Raluca Zamfirescu, Eugenia Bădulescu, Corina Constantinescu şi una dintre elevele preferate ale Mariei Filotti. Este angajată imediat după absolvire de Victor Ion Popa la teatrul său din strada Uranus. Odată cu marele ei mentor, părăseşte compania „Muncă şi lumină”, trecând la Teatrul din Sărindar, unde debutează strălucit în Domnişoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, apoi la Teatrul Modern, unde joacă în Henric IV de Pirandello (regia: Aurel Ion Maican). La Teatrul Comedia al lui Sică Alexandrescu apare în Strigoii de Ibsen şi Maşina de scris de Cocteau. În fine, la Teatrul Nostru, interpretează triumfal rolul titular din Thérèse Raquin de Zola (în regia Luciei Sturdza-Bulandra). În 1947, directorul Teatrului Naţional, Zaharia Stancu o angajează cu titlul de societar clasa a III-a, semn al valorii recunoscute. Rolul Carminei din Frumoasa adormită de Rosso di San Secondo, în regia lui Ion Sava, îi deschide cariera de trei decenii pe scena Naţionalului, unde va interpreta roluri de anvergură dramatică: Anca din Năpasta lui Caragiale (în scenă cu Emil Botta), Lady Torrance din Orfeu în infern de T. Williams (alături de Florin Piersic), Maria Stuart de Schiller, Doamna Clara din Vlaicu Vodă de Davila, Medeea lui Seneca şi, după ’89, unul dintre ultimele sale roluri, Rebecca Nurse din Vrăjitoarele din Salem de A. Miller, în regia tânărului Felix Alexa. S-a stins din viaţă în 1993.

Pagini de jurnal şi de corespondenţă intimă, precum şi o impresionantă teatrografie întregesc portretul actriţei din acest volum deopotrivă cald şi obiectiv.

Volum editat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, ARCUB şi al doamnei Cristina Hoffman