Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

FNT 2013: „Colocviul de la spartul târgului” de Mircea Morariu (Colocviul Internaţional „Criticul/Critica de teatru – dispariţie sau transformare“)

Într-una dintre ultimele zile ale Festivalului Naţional de Teatru, în Sala Multimedia a Teatrului Naţional din Bucureşti s-a desfăşurat colocviul cu titlul „Criticul/Critica de teatru – dispariţie sau transformare?. Colocviu internaţional. (…) Nu ştiu câţi critici străini au asistat la spectacolele din FNT. Organizatorii spun că ar fi poftit vreo 40 de oaspeţi din afară, dar habar nu am câţi au onorat şi câţi au evitat invitaţia. Câţi dintre cei prezenţi la Bucureşti sunt teoreticieni ori practicieni ai scenei. Câţi sunt programatori, adică directori de festivaluri. Intervenienţi în dezbateri au fost destui, contribuţiile lor fiind de valori diferite. Critici români au fost puţini.

Majoritatea invitaţilor din ţară au cam părăsit Bucureştiul. Bucureştenii nu prea participă, din principiu, la astfel de evenimente. Nu sunt obligaţi: ei nu stau la hotel pe banii Festivalului şi nu beneficiază de fabuloasa diurnă legală de 13,50. Nici măcar conducerea Secţiei Române a AICT în totalitate nu a dat curs amabilei convocări, fapt simptomatic pentru disensiunile şi idiosincrasiile ce i-au paralizat complet activitatea.

Intervenienţi români cu lucrări au fost trei, dintre care unul singur – Octavian Saiu – a vorbit strict la obiect; un al doilea a dat expresie nemulţumirilor, deloc imaginare, legate de activitatea sau, mai precis, inactivitatea Secţiei Române a AICT; un al treilea ne-a delectat cu o compunere veselă, simptomatică în bună măsură pentru dispariţia şi transformarea criticului sau criticii de teatru.

Tema colocviului a fost propusă de Alice Georgescu, preşedinta Secţiei Române a AICT, selecţioner unic şi director artistic al FNT. A pornit de la îngrijorările proprii, îngrijorări ce ştim bine că sunt şi ale mai tuturor confraţilor români şi care s-au dovedit a fi şi cele ale oaspeţilor din străinătate.

(...)