Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

„Cel mai bun spectacol al meu“, spune Purcărete de Oltiţa Cîntec (Phaedra. Adaptare de Silviu Purcărete după Hippolytos de Euripide şi Phaedra de Seneca – Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova şi Wiener Festwochen)

Întrebat, în diverse contexte, care consideră că este cel mai împlinit spectacol al său, Silviu Purcărete a răspuns de fiecare dată: Phaedra! E spectacolul românesc cu cea mai îndelungată şi mai impresionantă carieră internaţională, deocamdată neegalată, care a avut premiera la Viena, în 8 iunie 1993, la Wiener Festwochen, şi o lună mai târziu, în 2 iulie, la Teatrul Naţional Craiova, care l-a produs. A urmat un şir de turnee, de aproape un deceniu, în străinătate, de spectacole la sediu şi la festivaluri în ţară, care i-au adus o lungă listă de superlative. Câţiva ani au fost prolifici. În 1995, din mai până în octombrie, Phaedra s-a jucat în Marea Britanie (Londra, Bristol, Leeds, Manchester, Leicester), Polonia (Torun), Italia (Gibellina), Serbia (Belgrad), Brazilia (Salvador, Curitiba, São Paulo), Olanda (Rotterdam), Danemarca (Copenhaga). În 1997, din ianuarie până în noiembrie a fost prezentat în Italia (Bologna), Macedonia (Skopje), Ungaria (Zsambek, Gyula), Coreea de Sud (Seul), Marea Britanie (Scoţia – Aberdeen, Dundee; Irlanda de Nord – Belfast), Irlanda (Dublin), la înşiruire adăugându-se spectacolele de acasă. În 1999, presa consemna 100 de reprezentaţii în străinătate, a suta fiind la Festivalul „Euroscene“, Leipzig. Totalul general era, atunci, de 166. Dar cariera Phaedrei s-a încheiat abia în 2001, după un periplu prin ţară, în marile centre culturale, pentru ca publicul autohton să o poată vedea, ultima escală şi reprezentaţie fiind, întâmplător sau imbolic, la Sibiu. Apoi a ieşit de pe afiş.

(…)