Revistă de cultură teatrală
editată de Fundația Culturală "Camil Petrescu"

A apărut numărul 4-5-6 (aprilie-mai-iunie) al revistei „Teatrul azi”!

348 de pagini care vă vor stârni și în vacanță apetitul pentru teatru, în așteptarea marilor evenimente ale stagiunii 2015-2016. Numărul poate fi comandat on-line sau poate fi cumpărat de la sediul UNITER și de la Teatrul „Bulandra”.

mai multe detalii

Arhiva Teatrul azi

Colectii de carti

Eu, tu, el... și Istoria

Încă de la primul supliment propus cititorilor revistei „Teatrul azi”, am pledat pentru memorie ca valoare capitală a unei societăți care ține să-și regăsească reperele. După aproape 50 de volume editate, lansăm seria „Eu, tu, el... şi Istoria”, în care adevărul este consacrat ca personaj principal nu doar pe scena de teatru, ci și în viața fiecăruia dintre noi. Aducem acum în atenția publicului documente inedite, mărturii subiective, spovedanii de o sinceritate zguduitoare. Oameni care au privit în față nenorocirile secolului trecut, lăsându-se ademeniți sau nu de sâmburele lor utopic, tineri care vor să descopere cum a fost posibil Răul, supraviețuitori ai infernului, dar și martori ai crimelor petrecute la doi pași de noi, sub ochii noștri, scriu despre experiențe personale și despre dramele celor de alături, refuzând tăcerea, amnezia, indiferența, astăzi tot mai prezente și agreate în jur.

Serie coordonată de Florica Ichim Vezi toată colecția

Dramaturgi de azi

Seria DRAMATURGI DE AZI a fost lansată în anul 2005 ca răspuns la nevoia de înnoire a repertoriului teatral resimţită de oamenii scenei şi de public în egală măsură. Propunem îndeosebi antologii care pot crea o imagine cât mai edificatoare asupra dramaturgiei recente din spaţii culturale mai puţin cunoscute ori din ţări care au făcut, la fel ca şi noi, experienţa unei dictaturi, a unei istorii traumatizante. Publicăm însă şi volume de autor în cazul dramaturgilor cu o operă bine conturată. Piesele sunt traduse fără excepţie din limba în care au fost scrise, exigenţă prin care încercăm să contribuim la formarea unui pieţe editoriale specializate (cea a traducerilor pentru teatru). Încurajăm şi sprijinim totodată creaţia autohtonă, aflată într-un paradoxal reviriment: intens promovată, tradusă şi reprezentată peste hotare, dar reflectată timid în cataloagele editurilor autohtone.

Serie coordonată de Andreea Dumitru şi Ioana Anghel. Vezi toată colecția

Dramaturgie clasică

Seria DRAMATURGIE CLASICĂ propune revizitarea operelor patrimoniale în traduceri noi, moderne, pentru uzul oamenilor de teatru de astăzi, în beneficiul receptării lor. Volumele sunt publicate în parteneriat cu instituţiile pe ale căror scene sunt reprezentate aceste versiuni ce apar însoţite de prefaţă, note şi fişa de spectacol. Într-o bună tradiţie, ce fusese aproape uitată, publicul poate avea astfel acces la textul montării chiar în seara premierei.

Serie coordonată de Florica Ichim. Vezi toată colecția

Eseuri, cronici, însemnări teatrale

Seria ESEURI, CRONICI, ÎNSEMNĂRI TEATRALE îşi propune să pună în pagină contribuţiile teoretice şi publicistica celor mai reprezentativi creatori de teatru români, precum şi să adune eseurile, cronicile şi analizele criticilor noştri, publicate în reviste de specialitate şi cotidiane, oferind, astfel, o imagine panoramică asupra mişcării teatrale din diferite perioade.

Serie coordonată de Oana Borş. Vezi toată colecția

Galeria teatrului românesc

GALERIA TEATRULUI ROMÂNESC a fost, în anul 2000, prima dintre colecţiile de volume-supliment ale revistei Teatrul azi pe care Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” le-a propus cititorilor săi. Colecţia cuprinde studii monografice şi ample interviuri cu şi despre actori, regizori, scenografi, compozitori, realizate de reputaţi critici, cercetători şi istorici ai teatrului românesc. Volumele sunt completate de un bogat material iconografic, de teatrografiile artiştilor şi de mărturiile contemporanilor acestora. Galeria constituie, în condiţiile de precaritate ale arhivelor româneşti de teatru, un act de cultură, încercând să reconstituie o istorie a mişcării scenice autohtone din perspectiva personalităţilor ei de vârf. Cărţile sunt concepute atât ca instrument de lucru pentru specialişti, cât şi ca lectură atractivă, utilă pentru orice iubitor al teatrului.

Serie coordonată de Florica Ichim. Vezi toată colecția

Mari regizori ai lumii

Seria MARI REGIZORI AI LUMII a fost iniţiată în 2008 la propunerea Fundaţiei Shakespeare conduse de Emil Boorghină cu scopul de a da o anvergură teoretică Festivalului pe care îl conduce. Se regăsesc aici, în volume monografice sau autoreflexive, personalităţi ale „secolului regiei” şi începutului de secol XXI, creatori dispăruţi ori în plină activitate, care au marcat gândirea şi practica teatrală contemporană. Sunt publicate în premieră ori reeditate texte de referinţă, care nu pot lipsi din biblioteca niciun om de teatru.

Serie coordonată de Florica Ichim. Vezi toată colecția

Seria „Camil Petrescu”

SERIA „CAMIL PETRESCU” este îngrijită de Florica Ichim şi propune, după cincizeci de ani de la dispariţia scriitorului (1894 –1957), reeditarea operei sale în ediţii complete, adăugite, însoţite de aparat critic. Volumele conturează o imagine cât mai completă şi apropiată de adevăr a personalităţii lui Camil Petrescu: romancier, dramaturg, publicist, cronicar de teatru şi teoretician al „doctrinei substanţei”.Vezi toată colecția